Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

Δυο εύστοχα σχόλια για τους «ανακυκλωσάδες» .



ΣΧΟΛΙΟ:  ανεβάζω δυο πολύ εύστοχα σχόλια που έκανε στο face book ο φίλος μου ο Κυριάκος ο Σταμέλος  πάνω στο άρθρο   με τον τίτλο «Είσαστε ανίκανοι . Αφήστε αυτούς τους ανθρώπους να κάνουν ανακύκλωση» . Ομολογώ πως όταν έγραφα το άρθρο δεν γνώριζα την περίπτωση των «ανακυκλωσάδων» στην Κωνσταντινούπολη.

Οι ¨ανακυκλωσάδες" στην Κωνσταντινούπολη (2011) είχαν ενιαία φόρμα, μέσα προστασίας και σάκκο-καρότσι που χορηγούσε ο Δήμος, καθώς και προληπτική ιατρική περίθαλψη.
 Αναφέρω δύο περιστατικά - δείγματα για την κατανόηση της κοινωνικής αποδοχής προς αυτούς τους ανθρώπους, που είδα κατά την εκεί παραμονή μου : (1) Χρονικός συντονισμός μεταξύ προσωπικού των εστιατόριων και των "ανακυκλωσάδων" για την παραλαβή - παράδοση των ανακυκλώσιμων της ημέρας, στην λήξη του ωραρίου εργασίας.
Οι άνθρωποι περίμεναν στην είσοδο και συνήθως ανταμείβονταν με κάτι πρόχειρο από τα περισσεύματα. (2) "ανακυκλωσάς" που κράζει προς τα διαμερίσματα πολυκατοικίας ευκατάστατων, επειδή τα πλαστικά δοχεία που ανέσυρε από τον κάδο είχαν υπολείμματα λειωμένου παγωτού - με την σύμφωνη γνώμη των περαστικών !
Ας επιχειρήσουν, επομένως, οι στοιχειωδώς ικανοί δήμαρχοι στην οργάνωση και την υποστήριξη των ανθρώπων αυτών. Με την επίγνωση ότι κάθε φορά που κάποιος "βουτάει" στον κάδο και ανασύρει ένα αντικείμενο π.χ. ένα πλαστικό μπουκάλι, τούτο έχει διπλή προστιθέμενη αξία: τον μηδενισμό του κόστους διαχείρισης του ως απόβλητο - που καρπώνεται ο Δήμος - και την αξία πώλησης του που προσδοκά να προσποριστεί ο ίδιος. Win - win που θα έλεγαν οι Αμερικάνοι. Εργαλεία όπως οι ΚΟΙΝΣΕΠ υπάρχουν ....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου