Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Γενικώς χάλια ! (σχόλιο για το συνέδριο της Δ. Αττικής και την Φυλή) του Θωμά Μπιζά.



Φαντάζεστε  τι θα γινόταν αν πήγαινε ο Αλέξης Τσίπρας να μιλήσει σε ένα συνέδριο στην ΒΑ Χαλκιδική και δεν έκανε την παραμικρή αναφορά για την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές;
Το σύνολο του τύπου θα ασχολιόταν για μέρες με το ατόπημα , θα υπήρχαν  ρεπορτάζ από τα γειτονικά χωριά ,συζητήσεις στην τηλεόραση με βουλευτές της περιοχής  , ανακοινώσεις κομμάτων και δεν συμμαζεύεται .
Βεβαίως  δεν θα μπορούσε ο πρωθυπουργός να μην αναφερθεί στις Σκουριές γιατί  έξω από την αίθουσα του συνεδρίου στην ΒΑ Χαλκιδική θα είχαν συγκεντρωθεί οικολογικές οργανώσεις από την μισή Ελλάδα.
Και όμως για προσέξτε τι έγινε στην δ. Αττική.  Ο πρωθυπουργός μίλησε στο συνέδριο της δ. Αττικής χωρίς να κάνει την παραμικρή αναφορά στον ΧΥΤΑ Φυλής και το γεγονός δεν απασχόλησε κανένα. Μόνο το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ έβγαλε ένα δελτίο τύπου και έγραψαν κάτι ψιλά κάποια τοπικά blog στη  Φυλή.

Που θα πηγαίνει το μυαλό ενός άσχετου  αναγνώστη όταν  διαβάζει αυτές τις γραμμές;
Ο αναγνώστης θα σκέφτεται μάλλον πως η περίπτωση του ΧΥΤΑ Φυλής είναι κάποιο   μικρής σημασίας  πρόβλημα  και θα διέφυγε της προσοχής των ανθρώπων που έγραψαν την ομιλία του πρωθυπουργού.
Εγώ είμαι σχεδόν βέβαιος  πως αυτή την αίσθηση  για τον ΧΥΤΑ Φυλής  την έχει και η πλειοψηφία των πολιτώνακόμα και στην στην Αττική !
Ελάχιστοι γνωρίζουν  πως ο ΧΥΤΑ Φυλής είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα του νομού Αττικής  και ειδικότερα της δυτικής Αττικής – Αθήνας.
Πολλοί θεωρούν την χωματερή σαν ένα αναγκαίο κακό που έτυχε να γίνει κάπου  στα δυτικά . Κάποιοι επιτήδειοι  έχουν την χωματερή σαν την κότα με τα χρυσά αβγά που τους φέρνει μαύρο χρήμα . Κάποιοι φουκαράδες έχουν τους ανθρώπους τους στα αντικαρκινικά νοσοκομεία και ο λόγος που τους βρήκε το κακό είναι αυτή η χωματερή αλλά οι ίδιοι δεν το γνωρίζουν.
Η σύγχυση λοιπόν  -όταν δεν οφείλεται στα συγκρουόμενα συμφέροντα-   οφείλεται στην ελλιπή πληροφόρηση για το είδος και το μέγεθος του προβλήματος.
Το  αλαλούμ στο συνέδριο
Ας επανέλθουμε λοιπόν στο συνέδριο της Δ. Αττικής. Τα συνέδρια συνήθως τα κάνουμε για να ανταλλάξουμε  απόψεις με ένα συστηματικό τρόπο ,  να βγάλουμε συλλογικά συμπεράσματα και να καθορίσουμε δράσεις – πολιτικές.
Παρακολούθησα τους βασικούς πρωταγωνιστές του συνεδρίου. Πέρα από τον πρωθυπουργό που δεν τοποθετήθηκε, η περιφερειάρχης Αττικής έκανε αναφορά στο κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής λέγοντας (για πρώτη φορά) πως υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για ΧΥΤΑ  σε περίπτωση που δεν υλοποιηθούν οι στόχοι για την μείωση του όγκου των αστικών απορριμμάτων χωρίς να πει περισσότερες λεπτομέρειες για το πότε και το πού. 
Ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης- σε άλλη γραμμή-  έλεγε πως  η ημερομηνία κλεισίματος της χωματερής  συναρτάται  από το πόσο γρήγορα θα υλοποιηθεί το ΠΕΣΔΑ ! δηλαδή ζήσε Μάη να φας τριφύλλι  . Για τον ΧΥΤΕΑ δεν ειπώθηκε τίποτα !
Οι δήμαρχοι της περιοχής  που φαινόταν πως δεν πολυκαταλαβαίνουν τι γίνεται ,  άλαλοι και χαμογελαστοί είχαν πιάσει τις μπροστινές θέσεις για να φαίνονται όταν χειροκροτούν .
Η πλειοψηφία των ανθρώπων που ενδιαφέρονται για το θέμα και που πήγαν να παρακολουθήσουν το συνέδριο,  δεν κατάλαβαν τι ακριβώς θα γίνει με τον ΧΥΤΑ Φυλής.
Το προσυνεδριακό αλαλούμ
Όμως όλα αυτά τα ευτράπελα είναι απολύτως φυσιολογικά γιατί το πραγματικό αλαλούμ για τον ΧΥΤΑ Φυλής υπάρχει πολύ πριν το συνέδριο .
Άλλοι λένε πως δεν υπάρχει καμιά δέσμευση για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ και  άλλοι λένε πως υπάρχει σαφής δέσμευση .  Άλλοι έλεγαν πως υπάρχουν 154 λατομεία διαθέσιμα για δομές επεξεργασίας και διάθεσης απορριμμάτων και τώρα οι ίδιοι λένε πως υπάρχουν μόνο 2-3 αλλά διαφωνούν οι ίδιοι να γίνουν τα λατομεία ΧΥΤΑ.
Μερικοί άλλοι νομίζουν πως σε δυο χρόνια θα ανακυκλώνουμε το 52% των σκουπιδιών. Ότι θέλει ο καθένας λέει.
Οι βουλευτές ΟΛΩΝ των κομμάτων τρέχουν στο Κορωπί να δηλώσουν συμπαράσταση στον δήμαρχο που δεν θέλει ΧΥΤΑ στην ΝΑ Αττική και στις κινητοποιήσεις για τον ΧΥΤΑ Φυλής δηλώνουν  κώλυμα.
Οι άνθρωποι που αγωνίζονται για να κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής κατηγορούνται ως όψιμα ευαίσθητοι  οικολόγοι που θέλουν να κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής, αλλά που οι ίδιοι δεν κάνουν τίποτα γι' αυτό !
Τα επιχειρηματικά συμφέροντα και οι ντόπιοι δημοτικοί άρχοντες σαν τον ανεκδιήγητο δήμαρχο της Φυλής,  τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση γιατί βλέπουν την κρίση να πλησιάζει και σκέφτονται πως η Δούρου θα υποχρεωθεί να κάνει νέα χωματερή στην Φυλή και να συνεχιστεί το πάρτι.

Υ.Γ καταλάβατε τώρα γιατί οι άνθρωποι που έγραψαν την ομιλία «ξέχασαν»  τον ΧΥΤΑ Φυλής και κανείς δεν ασχολήθηκε με την παράλειψη;

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου