Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Σκληρή απάντηση του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ στον αντιπεριφερειάρχη Δ. Αττικής για την αδειοδότηση της WATT : Μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα ….

Διαβάζουμε από τη σελίδα στο f/b του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής κ. Βασιλείου (η σύνταξη και η ορθογραφία δική του):
«Η Δυτικη αττικη και η 'ειδηση' για την watt!
Χωρις περαιτερω σχολια - οι 'κυκλοι' κυριως στα Ανω Λιοσιων που ασκουν ΣΗΜΕΡΑ κριτικη στην Περιφερεια αττικης - επειδη αδειοδοτησε την εταιρεια watt ως εργοστασιο ανακυκλωσης - και ασφαλως οχι ως εργοστασιο παραγωγης rdf - ειναι οι ιδιοι που μας ελεγαν μολις ΧΤΕΣ - πως σιγουρα θα αδειοδοτουσαμε την εταιρεια watt ως εργοστασιο παραγωγη rdf - και οχι ως εργοστασιο ανακυκλωσης»

Έχουμε και λέμε, λοιπόν: στο «στόχαστρο» του κ. Βασιλείου  μπαίνουν όσοι/ες του κάνουν κριτική για την άδεια εγκατάστασης μονάδας της WATT A.E., μέσα στο χώρο της εγκατάστασης (ΟΕΔΑ) της Φυλής, που φέρει φαρδιά – πλατιά υπογραφή «με εντολή αντιπεριφερειάρχη», δηλαδή του ίδιου του κ. Βασιλείου. Και αντί να απαντήσει επί της ουσίας, μέμφεται σαν κινδυνολόγους όσους/ες υποστήριζαν πως η περιφέρεια «σιγοντάρει» την προσπάθεια της WATT A.E. να κατασκευάσει «μονάδα βιολογικής επεξεργασίας για βιοξήρανση στερεών απορριμμάτων και παραγωγή-τυποποίηση SRF/RDF». Υπαινίσσεται, με άλλα λόγια, πως η αλλαγή χαρακτήρα της μονάδας της WATT A.E. -από μονάδα επεξεργασίας, σε μονάδα ανακύκλωσης, όπως ήταν προτού καεί το καλοκαίρι του 2013- οφείλεται στη στάση της περιφέρειας Αττικής.
Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από αυτό.
Όταν, το Φλεβάρη του 2016, η ΠΡΩΣΥΝΑΤ έφερε το θέμα στη δημοσιότητα, η WATT A.E. είχε ξεκινήσει την κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας -ξαναθυμίζουμε: μέσα στην ΟΕΔΑ Φυλής-, χωρίς οικοδομική άδεια και χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση. Η περιφέρεια Αττικής είχε γνώση της κατασκευής, όφειλε να γνωρίζει ότι γίνονταν χωρίς τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις και, όμως, δεν είχε κάνει τίποτα. Και την ίδια στάση κράτησε και στη συνέχεια, ακόμη και μετά τη διακοπή εργασιών, που ήρθε σαν αποτέλεσμα της παρέμβασης της ΠΡΩΣΥΝΑΤ. Η εξέλιξη αυτή ενεργοποίησε την αρνητική στάση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, καθώς και κάποιων εμπλεκόμενων υπηρεσιών και έτσι οδηγηθήκαμε στην αλλαγή στάσης της WATT A.E..
Αν δεν υπήρχαν αυτοί που ο κ. Βασιλείου τους χαρακτηρίζει «κύκλους στα Άνω Λιόσια» ο ίδιος θα είχε βάλει -προ πολλού- την υπογραφή του στην αδειοδότηση της μονάδας επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων.  Όπως έκανε και μετά την καταστροφή από πυρκαγιά της κύριας εγκατάστασης της WATT A.E., επιτρέποντάς της να συνεχίσει τη δραστηριότητά της στα κτήρια των αποθηκών της, με αδειοδότηση σαν εργαστήριο (η διαπίστωση είναι των επιθεωρητών περιβάλλοντος), που τα επινοικίασε, μάλιστα, σε άλλον εργολάβο (!!!).
Όταν αυτοί  οι «κύκλοι» έδιναν έναν μοναχικό αγώνα, ο κ. Βασιλείου και οι υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας Δυτικής Αττικής σφύριζαν αδιάφορα. Όταν αυτοί οι «κύκλοι» έκαναν παρεμβάσεις στη δημόσια διαβούλευση για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) της μονάδας επεξεργασίας και έφερναν το θέμα της WATT Α.Ε. στη Βουλή -με την ενημέρωση του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ στον πρόεδρο της Βουλής και την επιτροπή περιβάλλοντος- ο κ. Βασιλείου και η περιφέρεια Αττικής ήταν εξαφανισμένοι. Όταν γίνονταν οι δεκάδες παρεμβάσεις, τα  υπομνήματα, οι αιτήσεις στα δημοτικά συμβούλια της περιοχής να πάρουν θέση ενάντια στην εγκατάσταση της WATT στην Φυλή, ο κ. Βασιλείου δεν ήταν πουθενά. Να του θυμίσουμε, μήπως, ότι η διοίκηση της περιφέρειας απέφυγε να φέρει για συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο τη ΜΠΕ της μονάδας επεξεργασίας, αλλά και της ΜΠΕ του ΚΔΑΥ, όπως είχε υποχρέωση από το νόμο; Μπορεί να μας πει ποιες άτυπες συμφωνίες επέβαλαν αυτή τη μακρόχρονη σιωπή και συγκάλυψη;
Τώρα, βέβαια, που αποτράπηκε η αδειοδότηση της μονάδας επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, εμφανίζεται σαν κήνσορας ο κ. Βασιλείου και μας ζητάει  τα ρέστα από πάνω. Εκεί που μας χρωστούσανε, μας πήραν και το βόδι, που λέει και η παροιμία.
Αυτά για την ιστορία και για να μη θεωρεί ο κ. Βασιλείου ότι έχουμε μνήμη χρυσόψαρου. Ας μη νομίζει, όμως, ότι πετώντας την μπάλα στην εξέδρα θα αποφύγει να απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα: για ποιό λόγο ο ίδιος και η περιφέρεια Αττικής δίνουν άδεια εγκατάστασης  -αύριο και άδεια λειτουργίας- σε ένα ΚΔΑΥ 50.000 τόνων/έτος, μέσα στην ΟΕΔΑ Φυλής. Διότι, μπορεί η αποτροπή της κατασκευής μονάδας επεξεργασίας να ήταν μια επιτυχία, αλλά και η λειτουργία του ΚΔΑΥ δεν μπορεί να θεωρηθεί θετικό γεγονός.
Σας πειράζει η ανακύκλωση, θα μας ρωτήσει ο κ. Βασιλείου. Του απαντάμε προκαταβολικά:
- Μας πειράζει που ένας δημόσιος χώρος, που προορίζεται για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, γίνεται ξέφραγο αμπέλι για την ανάπτυξη κερδοσκοπικών δραστηριοτήτων ιδιωτών εργολάβων. Επαναλαμβάνουμε ότι η μονάδα της WATT εντάσσεται γεωγραφικά στην ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής (σε χώρο που της έχει παραχωρηθεί σκανδαλωδώς από το δήμο Φυλής).
- Μας πειράζει το γεγονός ότι η συνέχιση δραστηριοτήτων στην εγκατάσταση της Φυλής, όπως το ΕΜΑΚ και το ΚΔΑΥ της WATT A.E., λειτουργούν υπέρ της διαιώνισης της λειτουργίας, όχι μόνο της εγκατάστασης γενικά, αλλά και του ΧΥΤΑ Φυλής. Δεν είναι τυχαία η επιμονή στη λειτουργία του ΕΜΑΚ και της μονάδας της WATT A.E. (μονάδων που παράγουν μεγάλες ποσότητες υπολείμματος) να λειτουργήσουν στο συγκεκριμένο χώρο με την άμεση γειτνίαση με το ΧΥΤΑ Φυλής. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, έχουμε να κάνουμε και με μια προνομιακή μεταχείριση της WATT A.E., έναντι των άλλων εργολάβων της ανακύκλωσης ή όχι;
- Μας πειράζει το γεγονός ότι η περιφέρεια Αττικής συνεχίζει την κοροϊδία των κατοίκων της Φυλής και ολόκληρης της Δυτικής Αττικής, στους οποίους υπόσχεται κλείσιμο του ΧΥΤΑ και περιβαλλοντική αποκατάσταση, την ίδια ώρα που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη συνέχιση της λειτουργίας του και για την επέκταση στην γ΄ φάση.
- Μας πειράζει το γεγονός ότι ακόμη και για τις νέες υποδομές διαχείρισης αστικών και επικίνδυνων αποβλήτων, που με βήμα σημειωτόν προωθούνται, στοχοποιείται και πάλι η Δυτική Αττική (μεταλλείο Μελετάνι, λατομεία Μουσαμά και ΤΙΤΑΝ και άλλα μικρότερα).
- Μας πειράζει το γεγονός ότι την ώρα που αδειοδοτούνται νέες μονάδες στη Φυλή και στη Δυτική Αττική, η πολυδιαφημισμένη επιδημιολογική μελέτη έχει «σκαλώσει» επικίνδυνα, με κίνδυνο να μην υλοποιηθεί ποτέ, αποκρύπτοντας τις εγκληματικές ευθύνες αυτών που έχουν συνεργήσει στη δημιουργία του σημερινού εφιαλτικού τοπίου.
Από τη μεριά μας, δεν θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε για να μπει τέλος στο καθεστώς διευκόλυνσης και εξυπηρέτησης της WATT A.E. από το δήμο Φυλής  και για να ανακαλέσει η περιφέρεια Αττικής κάθε διοικητική της πράξη που διευκολύνει τη λειτουργία της εγκατάστασης της WATT A.E..
Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους όλοι: η εγκατάσταση της Φυλής πρέπει να κλείσει και να ενταχθεί η ευρύτερη περιοχή σε πρόγραμμα άμεσης περιβαλλοντικής αποκατάστασης. Ας μην ονειρεύονται νέες υποδομές επεξεργασίας και ταφής αποβλήτων στη Δυτική Αττική, δε διατίθεται.
ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου