Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Καθαρές κουβέντες για τα σκουπίδια. του Θωμά Μπιζά.



Μετά  την απόφαση της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ για την Β Φάση του ΧΥΤΑ Φυλής που παρατείνει την ζωή του ΧΥΤΑ για 2 χρόνια ακόμα,  θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα που αφορούν το μέλλον της εγκατάστασης στην Φυλή αλλά και το ζήτημα της Αττικής συνολικά.  
Πρώτα από όλα θα πρέπει να  συνειδητοποιήσουν όλοι οι αρμόδιοι κρατικοί και αυτοδιοικητικοί φορείς  πως τυχόν επέκταση του ΧΥΤΑ στην  Γ Φάση,  θα είναι Casus belli  (αιτία πολέμου ) για όλη την δυτική Αθήνα .  
Αν γίνει κάτι τέτοιο ακόμα και οι δήμαρχοι του  Yes man  και “why not”   θα ψάχνουν να βρουν τρύπα να κρυφτούν.  
Γνωρίζουμε καλά πως την επέκταση του ΧΥΤΑ στην Γ Φάση,  την μεθοδεύουν εδώ και χρόνια τα γνωστά  εργολαβικά συμφέροντα που λυμαίνονται το ΕΔΣΝΑ .

Όμως δεν είναι μόνο ο κ. Μπόμπολας που για τα δικά του συμφέροντα ενδιαφέρεται για την επέκταση στην Γ Φάση και την διαιώνιση της εγκατάστασης στην Φυλή.
Δυστυχώς με τις επιδιώξεις των εργολαβικών συμφερόντων  (για τους δικούς τους) ταυτίζονται και άλλοι.
 Ο δήμαρχος της Φυλής  είναι ίσως ο πιο «ζεστός» από όλους για την επέκταση στην Γ Φάση προκειμένου  να συνεχίσει να ρέει άφθονο  το ανεξέλεγκτο χρήμα των αντισταθμιστικών και όχι μόνο αυτό .
Υπάρχουν όμως και  κάποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες και «συνδικαλιστές» του ΕΔΣΝΑ  που συνεργούν και ενίοτε  πρωτοστατούν..
Το χειρότερο είναι πως υπάρχουν και αυτοδιοικητικά στελέχη εντός και εκτός του ΕΔΝΣΑ που θέλουν την επέκταση στην Γ Φάση .
Υπάρχουν στελέχη της περιφέρειας Αττικής (κυρίως στην Ανατολική Αττική) που θέλουν την δυτική Αθήνα μόνιμο σκουπιδότοπο ολόκληρης της Αττικής .
 Ειδικότερα στην  ΝΑ Αττική  για  -τον προβλεπόμενο από το ΠΕΣΔΑ-   ΧΥΤΥ στο λατομείο του Κυριακού στο Κορωπί   απειλούν με «νέα Κερατέα».
Να σημειώσουμε πως στη  ΝΑ Αττική δεν υπάρχει καν ονοματισμένος χώρος  για  εγκατάσταση ΜΕΑ (μονάδας επεξεργασίας) , γιατί η θέση  Φοβόλες που είχε αποδεχτεί και το δημοτικό συμβούλιο Λαυρεωτικής το 2011 , «εξαφανίστηκε» από το ΠΕΣΔΑ.
Όπως και να έχει όμως την ευθύνη για τυχόν επέκταση του ΧΥΤΑ στη Γ Φάση δεν μπορεί να την χρεώσει κανείς ούτε στα συμφέροντα , ούτε στους συνδικαλιστές και τους Ανατολικούς.
Η ευθύνη για τυχόν επέκταση θα βαρύνει πρώτα από όλους την πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ.
Το  εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ και ο ν.3164/3 παρέχουν την δυνατότητα στον ΕΔΣΝΑ να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου στις αρχές του 2019 να είναι έτοιμοι οι νέοι ΧΥΤΥ που θα μπορούν να δεχτούν τις ποσότητες των απορριμμάτων που θα δέχεται ως τότε ο ΧΥΤΑ Φυλής.
Για να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι . Η δική μου άποψη είναι πως έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και πλέον είναι σχεδόν απίθανο να προλάβουμε να έχουμε έτοιμους τους νέους ΧΥΤΥ στις αρχές του 2019. Όμως πάντα μπορούν να βρεθούν λύσεις αν υπάρχει βούληση.
Οι διαβεβαιώσεις των υπηρεσιακών και συνδικαλιστικών παραγόντων του ΕΔΣΝΑ πως ο ΧΥΤΑ θα αντέξει ακόμα  3 χρόνια , έχουν σκοπό να «σύρουν»  τον ΕΔΣΝΑ σε αδιέξοδο και έτσι να επικαλεστούν την κατάλληλη στιγμή  και πάλι την «προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος» προκειμένου να γίνει η νέα επέκταση στην Γ Φάση.
Προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα εργολαβικά συμφέροντα,  αδιαφορούν αν θα οδηγηθεί η Αττική σε μια τρομακτική κρίση σκουπιδιών όπου θα κινδυνεύσει στα αλήθεια η δημόσια υγεία. Βεβαίως αδιαφορούν και για το αν θα εκτεθεί πολιτικά η Ρένα Δούρου και ο πολιτικός της  χώρος. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων.
Η πολιτική ηγεσία της περιφέρειας Αττικής και ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος οφείλουν  τώρα (έστω και αργά) να αναλάβουν  τις δικές της ευθύνες και να δώσουν άμεσα λύση για την Αττική με πληθυσμιακά και χωροταξικά κριτήρια και κυρίως με δίκαιη κατανομή των βαρών. 

Θωμάς του Εμμανουήλ  Μπιζάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου