Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Μια οφειλόμενη απάντηση στα ψέματα της διοίκησης Ζενέτου και η πραγματικότητα για το πάρκο Α. Τρίτσης

Τις τελευταίες ημέρες, η διοίκηση του δήμου Ιλίου έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να αντιστρέψει την πραγματικότητα σε σχέση με το Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης».
Η στρατηγική που επιλέγει να ακολουθήσει η διοίκηση Ζενέτου συμπυκνώνεται σε τρεις λέξεις: ψέματα – ψέματα – ψέματα.


Ψέμα 1ο: «Η κυβέρνηση ξεπούλησε / ξεπουλάει / θα ξεπουλήσει το πάρκο  – Το πάρκο πλέον το διαχειρίζεται ιδιωτική εταιρία».
Το κάθε άλλο. Ο δημόσιος χαρακτήρας του πάρκου διασφαλίζεται πλήρως μετά από την ψήφιση του Ν.4414/2016. Η διαχείριση του πάρκου δόθηκε σε νέο Φορέα που εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και εξασφαλίστηκε μάλιστα δημόσια χρηματοδότηση, ικανή να καλύψει τις αναβαθμισμένες λειτουργικές ανάγκες που έχει ο συγκεκριμένος χώρος. Αντιθέτως, όλοι όσοι σχεδίαζαν να ιδιωτικοποιήσουν το πάρκο (Ζενέτος – Πατούλης) έχουν συσπειρωθεί και παλεύουν για την ακύρωση αυτής της αναγκαίας χρηματοδότησης στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ψέμα 2ο: «Ο Φορέας Διαχείρισης πετάει τις ομάδες έξω από τα γήπεδα του πάρκου».
Ήδη, από τις 28 Απριλίου 2017, ο Φορέας Διαχείρισης έχει εκδώσει ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί πως το Διοικητικό Συμβούλιο με απόφασή του, επιθυμεί και επιδιώκει τη συνέχιση της χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων από τα αθλητικά σωματεία της περιοχής. Την πραγματικότητα αυτή επιβεβαιώνει και η απρόσκοπτη χρήση των γηπέδων από τους συλλόγους της πόλης μας όλο αυτό το διάστημα, από την ψήφιση του Ν.4414 τον Αύγουστο 2016 έως σήμερα.

Ψέμα 3ο: «Ο Φορέας Διαχείρισης αρνείται τη χρήση των χώρων του πάρκου από τους πολιτιστικούς και εθνικοτοπικούς συλλόγους».
Ο Φορέας όχι μόνο δεν αρνείται αλλά επιδιώκει τη χρήση των εγκαταστάσεων του πάρκου από τους τοπικούς συλλόγους, αρκεί βέβαια η χρήση που γίνεται να μην επιβαρύνει το φυσικό τοπίο, να μην εμποδίζει την ανοικτή δημόσια χρήση του περιπάτου και της ήπιας αναψυχής και να μην διαταράσσει την βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα, όπως ορίζει άλλωστε και ο ίδιος ο χαρακτήρας του Πάρκου. Μέχρι σήμερα, όλοι οι σύλλογοι του Ιλίου που έχουν αιτηθεί -είτε μέσω του δήμου, είτε μεμονωμένα- να κάνουν χρήση των εγκαταστάσεων του πάρκου, γνωρίζουν πως το αίτημά τους έχει εξεταστεί και έχει εγκριθεί από το Δ.Σ. του Φορέα.

Ψέμα 4ο: «Ο Φορέας Διαχείρισης ζητάει χρήματα από τους συλλόγους για να τους παραχωρήσει χώρους για τις εκδηλώσεις τους».
Εδώ δεν πρόκειται απλώς για ψέμα. Πρόκειται για μεθόδευση. Έχουν ήδη αναφερθεί περιστατικά, όπου σύλλογοι της πόλης μας ζήτησαν από το δήμο Ιλίου να μεταφέρει αίτημά τους προς το Φορέα για να τους επιτραπεί η χρήση του Ανοικτού Θεάτρου του πάρκου και ο δήμος, χωρίς καν να μεταφέρει το αίτημα προς το Δ.Σ. του Φορέα, απάντησε στους εκπροσώπους των συλλόγων πως δήθεν ο Φορέας ζήτησε το ποσό των 800 ευρώ προκειμένου να τους διαθέσει το χώρο! Υπό αυτήν την έννοια καλούμε όλους τους συλλόγους της πόλης μας που θέλουν να πραγματοποιήσουν κάποια εκδήλωση στον χώρο του πάρκου να έρχονται σε απευθείας συνεννόηση με τον Φορέα Διαχείρισης, ακριβώς για να αποφεύγονται στρεβλώσεις ή και συνειδητά ψευδή.

Επιστροφή στην πραγματικότητα
Η παντελής απουσία της Διοίκησης Ζενέτου από τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για τη διάσωση του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» και η εχθρική στάση που επιλέγει να κρατήσει, είναι μια επιλογή που ουσιαστικά λειτουργεί ενάντια στα συμφέροντα της πόλης μας.
Η διοίκηση του Δήμου Ιλίου:
Αρνήθηκε να ορίσει εκπρόσωπό του Δήμου Ιλίου στο Διοικητικό Συμβούλιο του νέου Φορέα Διαχείρισης, όπως προέβλεπε ο Ν.4414/2016. Το ίδιο εισηγήθηκε ο κ. Ζενέτος και στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας, χωρίς όμως να συμπαρασύρει τους άλλους δήμους της περιοχής.
Έχει δώσει εντολή στην υπηρεσία καθαριότητας να μην περισυλλέγει τα σκουπίδια από τους χώρους του πάρκου (ως όφειλε, καθώς μέχρι σήμερα εισπράττει κανονικά τα ανταποδοτικά τέλη από τα καταστήματα του πάρκου για τις υπηρεσίες καθαριότητας).
Απαξιώνει το ίδιο το Πάρκο και το Φορέα Διαχείρισής του προχωρώντας αυθαίρετα σε ενέργειες που δημιουργούν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του. Η πρόσφατη προσπάθεια της δημοτικής αρχής -κατόπιν εντολής του κ. Ζενέτου- να αφαιρέσει αντλία από γεώτρηση που υδροδοτεί μεταξύ άλλων τις λίμνες του πάρκου, εν αγνοία του Φορέα Διαχείρισης, προκαλώντας τελικά την καταστροφή της, είναι απολύτως ενδεικτική της εχθρικής στάσης που κρατά.
Ο Φορέας Διαχείρισης, από την άλλη, έχει να επιδείξει ήδη αξιόλογο έργο:
Ξεκίνησε η μισθοδοσία των τριών εργαζόμενων. Παράλληλα, δρομολογείται η καταβολή των δεδουλευμένων και των ασφαλιστικών εισφορών που άφησαν ως χρέος πίσω τους οι προηγούμενες διοικήσεις.
Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί εργασίες καθαρισμού στο σύνολο της έκτασης των 913 στρεμμάτων και του συμπλέγματος των λιμνών.
Πραγματοποιούνται εργασίες κλαδέματος και περιποίησης των δέντρων και των φυτών που υπάρχουν στο χώρο.
Πραγματοποιήθηκε απογραφή της κινητής και ακίνητης περιουσίας του πάρκου από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και προχωρά στην εκπόνηση ενός σχεδίου γενικής διάταξης.
Δρομολογούνται λύσεις για τα κρίσιμα ζητήματα της ελλιπούς φύλαξης, του ανεπαρκούς φωτισμού όπως και της έλλειψης νερού για τις τεχνητές λίμνες – υδροβιότοπους κ.α.

Τα πράγματα είναι απλά
Η πόλη του Ιλίου έχει ανάγκη από ένα πάρκο λειτουργικό και όμορφο, όπως αρμόζει στο μητροπολιτικό του χαρακτήρα. Ένα πάρκο που οι δημότες του Ιλίου, των όμορων δήμων και όλης της Αττικής θα μπορούν να επισκεφτούν για αναψυχή, για να κάνουν χρήση των λειτουργιών του, για να έρθουν σε επαφή με τη φύση, αφήνοντας για λίγο μακριά το αστικό περιβάλλον.
Το πάρκο, που από την πρώτη στιγμή της ύπαρξής του είναι βαθιά συνδεδεμένο με την πόλη μας, αποτελεί και το μεγαλύτερο συγκριτικό της πλεονέκτημα. Η επιλογή της δημοτικής αρχής, του κ. Ζενέτου, να πολεμήσει τη μόνη σοβαρή προσπάθεια να διασωθεί και να αναδειχθεί ο συγκεκριμένος χώρος, ως πόλος περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, αναδεικνύει τη γύμνια της πολιτικής της και την έλλειψη σχεδίου για την πόλη μας. Οι πολίτες του Ιλίου και οι επισκέπτες βλέπουν ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα και επικροτούν αυτή την προσπάθεια, κάτι που επιβεβαιώνει και η αυξημένη επισκεψιμότητα του πάρκου το τελευταίο διάστημα.
Σε πείσμα όσων επενδύουν στην αποτυχία του όλου εγχειρήματος, οι εικόνες καταστροφής των περασμένων χρόνων στο πάρκο Τρίτση αποτελούν πια παρελθόν. Στο χέρι όλων μας είναι να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου