Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

ecoeleusis.org : Τσικνοπέμπτη στα ΕΛΠΕ


Νωρίς – νωρίς, από τις 2.13’ το πρωί της Πέμπτης 15/2, όταν ήχησαν τρις οι σειρήνες του διυλιστήριου στην Ελευσίνα, άρχισαν τα …τσικνίσματα στα ΕΛΠΕ. Η νέα δυσλειτουργία έφερε νέο  ρυπαντικό επεισόδιο. Καπνοί και νεφέλες για πολλές ώρες στον ουρανό μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας η μεταμεσονύχτια δυσλειτουργία στο διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα, οφείλεται σε εκδήλωση φωτιάς σε εναλλάκτη της Μονάδας Ανάκτησης Θείου (Νο. 38).  Η μονάδα τέθηκε εκτός λειτουργίας.

Το ρυπαντικό επεισόδιο με εκπομπές απαερίων από τις καμινάδες και τον πυρσό συνεχίζεται ακόμα και σήμερα Παρασκευή καθώς ο κώνος των απαερίων σχηματίζεται μέρα –  νύχτα. Σήμερα  Ευτυχώς οι εκκλήσεις μας προς τον Αίολο για συνέχιση των βόρειων ανέμων έπιασαν τόπο για χθες Παρασκευή ενώ από σήμερα οι δυτικοί άνεμοι κάνουν την κατάσταση δυσκολότερη. Από την εταιρεία δεν εκδόθηκε ανακοίνωση. Το συμβάν πέρασε απαρατήρητο από την Δημοτική Αρχή της πόλης.
Τρεισήμισι μήνες πριν, την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου, στις 9 περίπου το βράδυ, εργαζόμενοι της εταιρείας διαπίστωσαν έξοδο καπνού από το στόμιο της δεξαμενής  υγρού θείου στην οποία είχε βρεθεί «αυτοαναφλέξιμο υλικό». Ο βάσιμος φόβος για παρουσία υδροθείου είχε σημάνει γενική κινητοποίηση 50 εργαζομένων  καθώς και πυροσβεστικών οχημάτων ενώ εσπευσμένως προσήλθε στο διυλιστήριο και ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας (αποχώρησε 2 ώρες μετά τα μεσάνυχτα).
Το περιστατικό δεν δηλώθηκε στις Αρχές από τα ΕΛΠΕ αλλά από την Κίνηση Πολιτών ECOELEUSIS. Αυτοψία SEVESO πραγματοποιήθηκε σχεδόν ένα μήνα μετά όπως με επιστολή της η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μας ενημέρωσε. Με «διπλωματική» αναφορά στο συμβάν η Δ/νση Υδρογονανθράκων / Τμήμα Εγκαταστάσεων είπε: « Από την επί του παρόντος διερεύνηση του συμβάντος, ως κυρίαρχα αίτια θεωρούνται είτε η παρουσία πυροφορικού υλικού είτε η συσσώρευση ηλεκτροστατικών φορτίων εντός της δεξαμενής υγρού θείου. Η εταιρεία προέβη σε διορθωτικές ενέργειες πραγματοποιώντας αλλαγές, στο σύστημα εισαγωγής ατμού, ενώ παράλληλα ελέγχονται οι γειώσεις της δεξαμενής. Περαιτέρω διορθωτικές ενέργειες καθώς και το τελικό πόρισμα βρίσκονται σε εξέλιξη».
( Πυροφορικό υλικό είναι αυτό που σε επαφή με τον αέρα αυτοαναφλέγεται.)
Στη μονάδα όπου συνέβη το περιστατικό φωτιάς την Τσικνοπέμπτη, το θείο ανακτάται σε υγρή μορφή και οδηγείται στην δεξαμενή  για την οποία υπήρξε γενική κινητοποίηση στις 24 Οκτωβρίου καθώς η πιθανή παρουσία Υδροθείου έθετε σε κίνδυνο την ζωή των εργαζομένων και όχι μόνο.
Από όλα τα ανωτέρω συνάγονται χρήσιμα συμπεράσματα: Πλέον, η μη ενημέρωση των Αρχών για τέτοια σοβαρά συμβάντα δεν αποτελεί παράβαση! Από πουθενά δεν προκύπτει ότι οι ελεγκτικές Αρχές είναι επαρκώς στελεχωμένες ώστε να διαμορφώνουν ιδία γνώμη για τα συμβάντα και να μη αναπαράγουν την άποψη της εταιρείας ως δική τους!… Το σύστημα περιβαλλοντικού ελέγχου οδηγείται σε κατάρρευση. Κι όμως η περιβαλλοντική προστασία σώζει ζωές και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας ενώ η έλλειψή της φέρνει φόβο, άδικο θάνατο και ανεργία.
Υπό αυτές τις δυσμενείς συνθήκες η δραστηριοποίηση των πολιτών με όλους τους τρόπους είναι μονόδρομος. Η φωνή πρέπει να ακουστεί πιο ηχηρή και απαιτητική προς κάθε κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου