Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

Ο ΕΔΣΝΑ “παίζει καθυστερήσεις” και ο κίνδυνος της κρίσης των σκουπιδιών στην Αττική είναι ante portas.



Όσοι ασχολούνται με το θέμα των σκουπιδιών στην Αττική γνωρίζουν πως  η χωματερή της Φυλής με το ζόρι θα αντέξει  δυο χρόνια ακόμα και πως οι εναλλακτικές λύσεις για νέους ΧΥΤΑ υπάρχουν  ήδη από το 2003 (η έγκριση των  κατάλληλων θέσεων για τη χωροθέτηση  των νέων  ΧΥΤΑ έγινε με την  ψήφιση του Ν. 3164/03 ( άρθρο 33) ΦΕΚ  176/2-7-03).
Από το 2003 δηλαδή θα μπορούσαν να έχουν γίνει και άλλοι ΧΥΤΑ στην Αττική εκτός από τον ΧΥΤΑ στην Φυλή αλλά ποτέ δεν έγινε τίποτα. Οι κυβερνήσεις και οι ηγεσίες του ΕΔΣΝΑ είχαν πάντα εξασφαλισμένη την ανοχή των δημάρχων στην Φυλή αφού τους «έδεναν»  με τα  απίστευτα  αντισταθμιστικά και είχαν το κεφάλι τους ήσυχο.  

Αφήναν λοιπόν τους «επόμενους»  να βγάλουν τα κάστανα από την φωτιά  και να κατασκευάσουν τους νέους ΧΥΤΑ για να μην πληρώσουν οι ίδιοι το πολιτικό κόστος.
  Έτσι έφτασε η καυτή πατάτα  στα χέρια της Ρένας Δούρου. Τώρα όμως η χωματερή της Φυλής  γέμισε και η Δούρου δεν μπορεί να αφήσει την λύση  για τους  επόμενους γιατί η  Αττική είναι πλέον μπροστά σε σοβαρό κίνδυνο κρίσης σκουπιδιών .
Τι κάνει λοιπόν ο ΕΔΣΝΑ;
Ο  ΕΔΣΝΑ τώρα λέει πως εκτός του κυττάρου της Φυλής που λειτουργεί για την αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων αναγκών και που θα γεμίσει περίπου στα τέλη του 2018,  για την αντιμετώπιση των μεσοπρόθεσμων αναγκών   θα λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ Γραμματικού  στην ΟΕΔΑ  Β.Α Αττικής και θα γίνουν και άλλοι  2 ΧΥΤΑ σε χώρους που προβλέπονται από τον Ν.3164/03 στα δυτικά και ανατολικά της Αττικής.
Όσοι ασχολούνται καταλαβαίνουν πως πρόκειται για το παλιό  μεταλλείο στο Μελετάνι στην  δυτική Αττική  και το λατομείο Κυριακού στην  ανατολική Αττική.
Δεν υπάρχουν άλλοι εγκεκριμένοι χώροι που θεωρούνται κατάλληλοι αυτήν την στιγμή.
Ο ΕΔΣΝΑ  περιγράφει αυτούς τους χώρους από τον Ιούνιο του 2016 με την 288/2016 απόφασή του  χωρίς όμως να τους κατονομάζει. Το ίδιο ακριβώς έγινε και στο τελικό κείμενο του ΠΕΣΔΑ.
Για την κάλυψη των μεσο-μακροπρόθεσμων αναγκών (20ετίας) θα χρειαστεί η δημιουργία δικτύου νέων χώρων τελικής διάθεσης (ΧΥΤΥ)  και για αυτό εξετάζονται κατά προτεραιότητα ανενεργά λατομεία και μεταλλεία λέει το ΠΕΣΔΑ.
Ο ΕΔΣΝΑ λέει πως στην πρόταση που εξετάζει για  τα ανενεργά λατομεία και μεταλλεία εμπεριέχονται και οι 3 αυτοί χώροι (Γραμματικό – Μελετάνι – Κορωπί ) που είναι εγκεκριμένοι με τον 3164/03.
Το ερώτημα είναι γιατί ο ΕΔΣΝΑ παίζει με την φωτιά της κρίσης των σκουπιδιών και δεν προχωρά στη κατασκευή και λειτουργία των νέων ΧΥΤΑ που φαίνεται πως έχει ήδη αποφασίσει;
Ο ΕΔΣΝΑ έχει τεράστια εμπειρία και γνωρίζει πολύ καλά πως αυτές οι αποφάσεις για να υλοποιηθούν  χρειάζονται κάποια χρόνια όμως   λόγω του κορεσμού της Φυλής   ο  χρόνος δεν υπάρχει.
Είναι προφανές πως υπάρχουν «εσωτερικές» δυσκολίες αλλά οι «εσωτερικές» δυσκολίες δεν επιτρέπεται να οδηγήσουν  την Αττική σε μια τρομακτική κρίση σκουπιδιών επειδή δεν συμφωνούν  ας πούμε  ένας –δυο χωρικοί αντιπεριφερειάρχες.
Α και κάτι τελευταίο . Σε όσους περνάει από το μυαλό  πως όσο λιγοστεύει ο χρόνος ,  τόσο ευκολότερα θα περάσουν την επέκταση της Φυλής σαν  «αναγκαίο κακό» καλά θα κάνουν να το ξεχάσουν.  Αυτά τα κόλπα τελείωσαν εδώ και καιρό.

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου