Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

6 χρόνια ΠΡΩΣΥΝΑΤ ένα διαρκές πεδίο συγκρούσεων και μια πρόκληση για διεκδίκηση εναλλακτικών λύσεων



ΣΧΟΛΙΟ: Αναδημοσιεύουμε χωρίς πολλά σχόλια την «διακήρυξη» της ΠΡΩΣΥΝΑΤ που δημοσιεύτηκε πριν 6 χρόνια στις 7/2/2011.… Όσοι συμμετέχουμε και συγκροτούμε αυτήν την πρωτοβουλία, είμαστε απολύτως πεισμένοι ότι χρειάζονται πρακτικές διαμόρφωσης εναλλακτικών προτάσεων και συλλογικών κοινωνικοπολιτικών δράσεων για την εφαρμογή τους. Έτσι έλεγε η πρώτη ανακοίνωση της ΠΡΩΣΥΝΑΤ στις 7/2/2011 . Και πρακτικές διαμόρφωσης εναλλακτικών προτάσεων υπήρξαν αυτά τα χρόνια και συλλογικές κοινωνικοπολιτικές δράσεις  για την εφαρμογή τους. Η ΠΡΩΣΥΝΑΤ ανέδειξε όσο κανείς άλλος την πρόταση για την αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με δημόσιο χαρακτήρα και επέμεινε χωρίς υπαναχωρήσεις σε αυτήν .
Περισσότερα τις επόμενες μέρες. 
 Θωμάς Μπιζάς.
το ιστορικό και ο χαρακτήρας της "Πρωτοβουλίας συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων"

Αφετηρία αυτής της πρωτοβουλίας ήταν η πρόσκληση ορισμένων πολιτών, κυρίως από τις δυτικές περιοχές της Αττικής, για μια συνάντηση με αντικείμενο τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ήταν 31 Ιανουαρίου 2011, οι συγκρούσεις πολιτών και ΜΑΤ στην Κερατέα ήταν σε πλήρη εξέλιξη και ο χώρος της συνάντησης ήταν τα γραφεία του συλλόγου "Ιερά οδός", Πλαστήρα 53, στο Αιγάλεω.


Στο κείμενο της πρόσκλησης αναφέρονταν:

«Απέναντι σε αυτά τα γεγονότα, οι περισσότεροι από όλους εμάς, που συμμετέχουμε στο περιβαλλοντικό κίνημα, μέσα από κινήσεις πολιτών, κινήματα πόλης, αυτοδιαχειριζόμενα σχήματα κλπ., κινούμαστε με έναν αυθορμητισμό, που υπαγορεύεται κυρίως από κριτήρια αλληλεγγύης και συμπαράστασης. Χωρίς, συνήθως, να μπαίνουμε στα πιο “βαθιά” νερά της αντιπαράθεσης με το συνολικό σχεδιασμό που υλοποιείται, αυτή τη στιγμή. Ένα σχεδιασμό, που, στην Αττική για παράδειγμα, υλοποιείται με μια σειρά παράλληλων (με τη Κερατέα και το Γραμματικό) αποφάσεων και δραστηριοτήτων»

«Μια ομάδα πολιτών, από διάφορες περιοχές της Αττικής, αισθανόμαστε την ανάγκη να μιλήσουμε πιο συνολικά και, ίσως, πιο πολιτικά γι αυτά τα ζητήματα. Καθώς, επίσης, και την ανάγκη να βρούμε μια κοινή “γλώσσα”, στα ζητήματα της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων, με άλλους ενεργούς πολίτες και συλλογικότητες της Αττικής. Για το λόγο αυτό αναλαμβάνουμε μια πρωτοβουλία συζήτησης και συνεννόησης, ανάμεσα σε όλους όσους συμμερίζονται αντίστοιχες ανησυχίες και προβληματισμούς. Σαν πρώτο βήμα, σε αυτήν την κατεύθυνση, έχουμε επιλέξει να οργανώσουμε μια πρώτη συνάντηση ανταλλαγής απόψεων»



Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν αρκετοί ενεργοί πολίτες της Αττικής. Προϊόν αυτής της πρώτης συνάντησης ήταν η απόφαση για τη συγκρότηση της «Πρωτοβουλίας συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων». Λίγες μέρες μετά, στις 7/2/2011, δίνεται στη δημοσιότητα το βασικό κείμενο με τις θέσεις της «Πρωτοβουλίας», με τίτλο: «Διαχείριση των αστικών αποβλήτων: ένα διαρκές πεδίο συγκρούσεων και μια πρόκληση για διεκδίκηση εναλλακτικών λύσεων».

Ακολουθεί μια περίοδος δικτύωσης, στην Αττική κυρίως (απ’ όπου και το «υποκοριστικό» prosynat), αλλά και στην υπόλοιπη χώρα. Ταυτόχρονα, η περίοδος αυτή αξιοποιείται για τη διαμόρφωσή της εναλλακτικής πρότασης αποκεντρωμένης διαχείρισης, για το συντονισμό και τις κοινές δράσεις των πολιτών και των συλλογικοτήτων, που δραστηριοποιούνται σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Από την άποψη του χαρακτήρα, η «Πρωτοβουλίας συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων» αποτελεί μια συλλογικότητα πολιτών, που λειτουργεί με αμεσοδημοκρατικές και αντιιεραρχικές διαδικασίες. Περιλαμβάνει «μέλη» από όλη την Ελλάδα, λειτουργεί με διαδικασίες συνελεύσεων στην Αττική και με ένα ανοιχτό διαδικτυακό forum πανελλαδικά (https://groups.google.com/group/prosynat?hl=el).

ΠΗΓΗ: http://prosynat.blogspot.gr/2011/10/blog-post.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου