Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Ανακύκλωση σε κάθε χρώμα και κάθε προϊόν στην Μέκκα του Ευρωπαϊκού καπιταλισμού



ΣΧΟΛΙΟ:  Αυτά λοιπόν γίνονται στην Μέκκα του ευρωπαϊκού καπιταλισμού που είναι οι Βρυξέλες.


Αν λέγαμε εμείς  για  7 σακούλες σκουπιδιών διαφορετικού χρώματος ,  θα μας έλεγαν γραφικούς οικολόγους που μαζευτήκαμε για να σώσουμε τον σκαντζόχοιρο  και αριστεριστές. 
Θα έλεγαν οι "δικοί" μας ειδικοί σύμβουλοι που είναι γνώστες των ζητημάτων και σοβαροί πραγματιστές,  ότι εμείς  έχουμε γελοίες εμμονές με την ανακύκλωση και πως είμαστε άσχετοι με την διαχείριση των σκουπιδιών .
«Ξεύρεις την γη όπου ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα και κοκκινίζει η σταφυλή και θάλλει η ελαία; Ω! δεν την αγνοεί κανείς, είναι η γη η Ελληνίς...» 



Τη στιγμή που οι Αθηναίοι καλούνται να επιλέξουν μεταξύ μπλε και πράσινου κάδου –και μάλιστα με αμφισβητούμενη επιτυχία– στις Βρυξέλλες, την «πρωτεύουσα» της Ευρώπης, οι πολίτες πρέπει να διαχωρίζουν τα βασικά απορρίμματά τους σε επτά διαφορετικού χρώματος σακούλες και να διαχειρίζονται τα υπόλοιπα με συγκεκριμένο τρόπο.


Το μοντέλο ανακύκλωσης των Βρυξελλών, που λίγο ή πολύ επαναλαμβάνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, δείχνει τον δρόμο που κάποια στιγμή θα πρέπει να ακολουθήσει και η χώρα μας.
Μια ματιά στο σύστημα ανακύκλωσης των Βρυξελλών, αρκεί για να πείσει και τον πλέον δύσπιστο για τη σημαντική υστέρηση της χώρας μας στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων. Ολοι οι κάτοικοι των Βρυξελλών, λοιπόν, πρέπει να διαχωρίζουν τα απορρίμματά τους με τις χρωματιστές σακούλες του δήμου ως εξής:

1. Χαρτί, χαρτόνι και χάρτινες συσκευασίες στην κίτρινη σακούλα (ό,τι δεν χωρά στη σακούλα πρέπει να διπλώνεται και να δένεται).

2. Πλαστικές και μεταλλικές συσκευασίες στην μπλε σακούλα.

3. Τα αποφάγια στην πορτοκαλί σακούλα. Στην ίδια σακούλα καταλήγουν χρησιμοποιημένες χαρτοπετσέτες, ληγμένα τρόφιμα εκτός συσκευασίας, βιοδιασπώμενες τσάντες, φακελάκια τσαγιού και φίλτρα καφέ.

4. Το γυαλί χωρίζεται ανάλογα με το χρώμα του. Τα διάφανα μπουκάλια, βάζα κ.λπ. πρέπει να απορρίπτονται στον ειδικό λευκό κάδο, ενώ τα χρωματιστά στον ειδικό γκρι-μπλε κάδο, χωρίς σακούλα.

5. Τα κλαδέματα (χωρίς όμως χώμα ή ξένα υλικά) στην πράσινη σακούλα.

6. Τα μη ανακυκλώσιμα στη λευκή σακούλα και στους γκρι κάδους.

7. Οι συσκευασίες από χημικά προϊόντα πρέπει να διατίθενται χωριστά στα φορτηγά ή στους χώρους διάθεσης ιδιωτικής εταιρείας με την οποία συνεργάζεται ο δήμος. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι φελλοί των μπουκαλιών, οι αναπτήρες, τα φίλτρα νερού, ακτινογραφίες, συσκευασίες από βαφές μαλλιών, νυχιών κ.λπ., μπογιές, μπαταρίες, λάμπες, πυροσβεστήρες, συσκευασίες από μελάνια εκτυπωτών και άλλα.

8. Για τα οικοδομικά υλικά και τα μπάζα υπάρχουν διάφορες επιλογές. Ο πολίτης μπορεί να προμηθευτεί τις ειδικές τσάντες από τον δήμο (και να τις γεμίσει μέχρι 20 κιλά). Αν τις αφήσει ο ίδιος στα «πράσινα σημεία», θα πληρώσει 3 ευρώ/σακούλα. Αν τις αφήσει στον δρόμο, κατόπιν συνεννόησης με τον δήμο, θα πληρώσει 4,24 ευρώ/σακούλα. Αν η ποσότητα είναι μεγαλύτερη από 15 σακούλες πρέπει να ενοικιάσει κοντέινερ από τον δήμο.

9. Επιπλα, ηλεκτρικές συσκευές και γενικώς ογκώδη αντικείμενα μπορούν είτε να μεταφέρονται από τον πολίτη σε πράσινα σημεία ή να παραλαμβάνονται από φορτηγό του δήμου κατόπιν ραντεβού (το οποίο χρεώνεται).

10. Ο,τι μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί, πρέπει να δωρίζεται στην κοινωνική εταιρεία του δήμου.

Η κατηγοριοποίηση είναι αρκετά αυστηρή και πολύ συγκεκριμένη. Για παράδειγμα:

– Τα μεταλλικά καπάκια πρέπει να μπαίνουν στην μπλε σακούλα, ενώ το μπουκάλι στον ειδικό κάδο.

– Οι χάρτινες συσκευασίες στην κίτρινη σακούλα, πλην των κουτιών χυμών που πηγαίνουν στην μπλε.

– Από τα αποφάγια που πηγαίνουν στην πορτοκαλί σακούλα εξαιρούνται κόκαλα και τσόφλια που πρέπει να τοποθετούνται στη λευκή σακούλα.

– Αν μια συσκευασία έχει ειδικό πώμα που δεν μπορεί να ανοιχτεί από παιδιά, το πώμα πρέπει να αφαιρείται.

Προκειμένου οι πολίτες να εκπαιδευθούν στη σωστή διαλογή των απορριμμάτων τους, ο δήμος διανέμει στα σπίτια ειδικό φυλλάδιο, ενώ διαθέτει εφαρμογή για κινητό, ώστε κάποιος να μπορεί να βρει εύκολα λ.χ. τις ώρες που θα κατεβάζει στον δρόμο κάθε σακούλα.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα; Ολες οι συσκευασίες καταλήγουν στον μπλε κάδο (σε κάποιες περιοχές υπάρχουν ειδικοί κάδοι για το γυαλί) και όλα τα υπόλοιπα στους πράσινους κάδους.

Ειδικές κατηγορίες αποβλήτων (λ.χ. λάμπες, μπαταρίες) πρέπει να απορρίπτονται σε ειδικούς κάδους, τους οποίους ο πολίτης βρίσκει συνήθως σε καταστήματα. Ο διαχωρισμός των οικιακών απορριμμάτων σε (τουλάχιστον) τέσσερα ρεύματα προβλέπεται από τη νομοθεσία αλλά δεν είναι υποχρεωτικός. Πάντως, όταν κάποιες Περιφέρειες, όπως λ.χ. η Αττική, επέλεξαν να κάνουν υποχρεωτικά τα πέντε ρεύματα συλλογής (4 ρεύματα ανακύκλωσης και ένα για βιοαπόβλητα) συνάντησαν την αντίδραση των συστημάτων ανακύκλωσης που υποστηρίζουν ότι το υπάρχον σύστημα είναι επαρκές...
Ιστορίες προστίμων στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις
«Μετά τις γιορτές, το χριστουγεννιάτικο δέντρο έπρεπε να βρίσκεται στο πεζοδρόμιο μια συγκεκριμένη ημέρα για κάθε περιοχή. Δυστυχώς, εμείς το ξεχάσαμε και αναγκαστήκαμε να οργανώσουμε ολόκληρη... επιχείρηση για να το ξεφορτωθούμε. Μαζί με έναν άλλο Ελληνα το βάλαμε σε δύο μαύρες σακούλες και το πήγαμε ξημερώματα και το αφήσαμε κρυφά μέσα σε ένα δάσος, λες και ξεφορτωνόμασταν... το πτώμα! Ενας άλλος φίλος, που έκανε το ίδιο λάθος, το έκοψε πολύ μικρά κομμάτια και έβαζε λίγα κάθε εβδομάδα στη σακούλα με τα κλαδέματα, με την ελπίδα ότι δεν θα τον ελέγξουν». Η διήγηση, που ανήκει σε Ελληνα που μετανάστευσε πριν από λίγα χρόνια στη Γερμανία, είναι χαρακτηριστική των... ανεπιθύμητων καταστάσεων που μπορεί να βρεθούν οι συμπατριώτες μας εξαιτίας του αυστηρού προγραμματισμού της ανακύκλωσης στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις. Ολοι όσοι έχουν ζήσει στο εξωτερικό, ως φοιτητές ή ως εργαζόμενοι, έχουν να διηγηθούν μια ιστορία... προστίμου, επειδή κατέβασαν λάθος ημέρα τα σκουπίδια, ή πέταξαν λάθος αντικείμενα στους κάδους ανακύκλωσης.

Πάντως, ειδικά για τα φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα, στις περισσότερες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις όπως στις Βρυξέλλες, στο Λονδίνο, στο Βερολίνο και στο Παρίσι οι πολίτες πρέπει να απλά να πληροφορηθούν ποια ημέρα πρέπει να «κατεβάσουν» το δέντρο στο πεζοδρόμιο, εκτός κάδων. Ειδάλλως, θα πρέπει να το μεταφέρουν μόνοι τους σε κάποιο δημοτικό χώρο ανακύκλωσης και όχι... στο δάσος.

ΠΗΓΗ:  http://www.kathimerini.gr/889968/article/epikairothta/ellada/anakyklwsh-se-ka8e-xrwma-kai-ka8e-proion







 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου