Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Ευρωκοινοβούλιο: Ενδυνάμωση των στόχων για την ανακύκλωση

ΣΧΟΛΙΟ: Εμείς εδώ έχουμε πιό σοβαρά θέματα. Ασχολούμαστε με την ΕΕΑΑ και το δίκτυο των ΦοΔΣΑ ...



Οι ευρωβουλευτές οι οποίοι συμμετέχουν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χτες (24 Ιανουαρίου) αποφάσισαν υπέρ της ενδυνάμωσης των στόχων για την ανακύκλωση και της υγειονομικής ταφής απορριμμάτων στην ΕΕ, οι οποίοι είχαν μειωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο αναθεωρημένο Πακέτο για την Κυκλική Οικονομία.


Οι υποστηρικτές της κυκλικής οικονομίας υποστηρίζουν ότι πρέπει να υπάρξει μια στροφή προς την βιωσιμότητα, επειδή οι περιορισμένοι πόροι του πλανήτη κατασπαταλώνται ενώ η αύξηση του πληθυσμού είναι ραγδαία. Το πακέτο των έξι νομοσχέδιων για τον περιορισμό των απορριμμάτων, την ανακύκλωση των συσκευασιών, την απόσυρση οχημάτων, την ανακύκλωση μπαταριών και συσσωρευτών και την επεξεργασία αποβλήτων ηλεκτρονικού εξοπλισμού προτάθηκε από την Επιτροπή το Δεκέμβριο του περασμένου έτους.
Είχε προηγουμένως αποσυρθεί μια παλαιότερη έκδοση του πακέτου, η οποία εκπονήθηκε στο πλαίσιο της Επιτροπής Μπαρόζο, ως μέρος της στρατηγικής για τη «βελτίωση της νομοθεσίας». Ο Πρώτος Αντιπρόεδρος της Επιτροπής  Φρανς Τίμερμανς υποσχέθηκε ότι το νέο Πακέτο για την κυκλική οικονομία θα είναι «πιο φιλόδοξο» από αυτό του 2014. Αλλά αν και ενσωματώθηκε στη νέα νομοθεσία η ενθάρρυνση σχεδιασμού εύκολων προς ανακύκλωση προϊόντων, είχε χαμηλότερους στόχους για την ανακύκλωση και την υγειονομική ταφή απορριμμάτων σε σχέση με την πρώτη έκδοση.
Ο στόχος για την ανακύκλωση συσκευασιών ορίστηκε σε 80% μέχρι το 2030, ο ίδιος με το 2014, αλλά υψηλότερος από το 75% που υποστηρίζεται από την Κομισιόν. Η πρόταση της επιτροπής του Κοινοβουλίου, με επικεφαλής την Ιταλίδα ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Simona Bonafè, πρέπει τώρα να έρθει σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια. Είναι δυνατόν, αν και απίθανο, ορισμένες από τις τροπολογίες να καταψηφιστούν στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου, η οποία έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα στο Στρασβούργο τον Μάρτιο.
“The European Parliament voted today to restore the ambitious target of 70% of recycled waste by 2030, as well as a waste landfill target restricted to 5% by 2030, in line with what the Commission had originally proposed in  its more ambitious proposal in 2014,” Bonafè said. The package will only be finalised once both the Parliament and Council of Ministers agree on an identical text. Malta, which holds the rotating EU Presidency, has said it will try to reach a deal with MEPs before 1 July, when its six month term ends.
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα για την αποκατάσταση του φιλόδοξου στόχου της ανακύκλωσης του 70% των απορριμμάτων μέχρι το 2030, καθώς και του περιορισμού του στόχου υγειονομικής ταφής αποβλήτων στο 5% μέχρι το 2030, σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής του 2014», δήλωσε η Bonafè. Το πακέτο θα οριστικοποιηθεί όταν τόσο το Κοινοβούλιο όσο και το Συμβούλιο των Υπουργών συμφωνήσουν σε ένα πανομοιότυπο κείμενο. Η Μάλτα, η οποία κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να καταλήξει σε συμφωνία με τους ευρωβουλευτές πριν την 1η Ιουλίου, όταν και η εξάμηνη θητεία της λήγει.
Αποδεκτός ο φιλόδοξος στόχος
Οι πράσινοι υποστηρικτές της πρότασης χαιρέτισαν τους αυξημένους στόχους, αλλά ζήτησαν να διατηρηθούν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο. Οι δύο πλευρές δεν φαίνεται να απέχουν, με ορισμένους παρατηρητές να αναμένουν από το Συμβούλιο να υποστηρίξει έναν στόχο της τάξης του 70% ή του 65% για την ανακύκλωση. Ο Piotr Barczak, υπεύθυνος πολιτικής για τα απορρίμματα στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος, δήλωσε τα εξής: «Η ισχυρή υποστήριξη στον τομέα της ανακύκλωσης από τους ευρωβουλευτές σήμερα μπορεί να ανοίξει το δρόμο για πάνω από 800.000 θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη μέχρι το 2030. Αλλά για να γίνει αυτό πραγματικότητα, το Συμβούλιο πρέπει τώρα να υποστηρίξει αυτούς τους φιλόδοξους στόχους».
Meadhbh Bolger, resource justice campaigner at Friends of the Earth Europe, said: “Yesterday’s  vote gives a strong signal to the Commission that lost ambition on cutting European resource use needs to be restored. It is now up to the whole Parliament and the Council to step up to the plate and keep these raised recycling targets and better measures to prevent waste and incineration.”
Ο Meadhbh Bolger, από την οργάνωση «Φίλοι της Γης», δήλωσε: «Η χθεσινή ψηφοφορία στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα προς την Επιτροπή, η οποία υποχώρησε από τη φιλοδοξία για τημείωση της χρήσης των πόρων, ότι αυτή πρέπει να αποκατασταθεί. Εναπόκειται πλέον σε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να εντείνουν την προσπάθεια και να διατηρήσουν αυτούς τους στόχους για την ανακύκλωση και την εισαγωγή πιο αποδοτικών μέτρων για την πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων και την αποτέφρωση».
Κοινή μέθοδος
Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν επίσης μια κοινή μέθοδο για όλη την ΕΕ αναφορικά τον υπολογισμό του ποσοστού της μέτρησης της ανακύκλωσης. Διαφορές στη μέθοδο σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ σημαίνει ότι τα στοιχεία δεν είναι συγκρίσιμα. Η προτιμώμενη άποψη των ευρωβουλευτών για τον υπολογισμό της ανακύκλωσης είναι στο σημείο της τελικής διαδικασίας. Ορισμένες χώρες υπολογίζουν το ποσοστό μετά, για παράδειγμα, στην πρώτη διαλογή των απορριμμάτων.
Ο Guy Thiran είναι γενικός διευθυντής της Eurometaux, η οποία αντιπροσωπεύει τους παραγωγούς μη σιδηρούχων μετάλλων και τους φορείς ανακύκλωσης στην Ευρώπη. Δήλωσε, «Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, τα ποσοστά ανακύκλωσης της ΕΕ δεν αντανακλούν ακριβώς τι συμβαίνει με την συλλογή και διαλογή των αποβλήτων. Οι ευρωβουλευτές έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα ότι η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει». Το προηγούμενο πακέτο είχε ένα φιλόδοξο στόχο της μείωσης των αποβλήτων τα οποία καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής κατά 25% μέχρι το 2025 και την πλήρη απαγόρευση της υγειονομικής ταφής των ανακυκλώσιμων και λιπασματοποιήσιμων αποβλήτων μέχρι το 2030.
Αυτός αντικαταστάθηκε με ένα δεσμευτικό στόχο του 10% μέχρι το 2030. Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν για περαιτέρω μείωση των αποβλήτων που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής με την υποστήριξη ενός στόχου 5%. Παράλληλα εκφράστηκε η επιθυμία για αποθάρρυνση της αποτέφρωση των αποβλήτων ως εναλλακτικής λύσης της υγειονομικής ταφής. Οι ευρωβουλευτές ενίσχυσαν επίσης τη νομοθεσία για τη μείωση κατά το ήμισυ των απορριμμάτων των τροφίμων μέχρι το 2030 στην ΕΕ. Παρά το γεγονός ότι η διατύπωση έγινε πιο αυστηρή, ο στόχος παραμένει εθελοντικός και μη δεσμευτικός.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου