Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Κάτω από το χαλί. .



Το επεισόδιο με το κοντέινερ που μετέφερε απόβλητα του Δήμου Λαυρεωτικής στο ΧΥΤΑ Φυλής και ανιχνεύτηκε ραδιενεργό ιώδιο από το ειδικό όργανο μέτρησης ραδιενέργειας που διαθέτει ο ΧΥΤΑ  ξανανοίγει την συζήτηση για το υπερσυγκεντρωτικό μοντέλο της Φυλής τις αποκεντρωμένες εγκαταστάσεις .
Στην ανατολική Αττική υπήρχαν πάντα παράνομες- ανεξέλεγκτες  χωματερές που εξυπηρετούσαν  Δήμους της περιοχής αλλά και διάφορους επιτήδειους που έβρισκαν την ευκαιρία και πετούσαν  εκεί παράνομα απόβλητα κάθε τύπου.
Ακόμα και σήμερα το πάρτυ αυτό συνεχίζεται σε διάφορους χώρους σε όλη την  Αττική  όπου στήνονται παράνομες χωματερές για να πετούν ή να αποθηκεύουν προσωρινά τα παράνομα απορρίμματα οι διακινητές.  Δεκάδες παράνομες χωματερές υπάρχουν διάσπαρτες σε όλη την Αττική.
 Στο Θριάσιο γίνεται κανονικό όργιο διακίνησης παράνομων αποβλήτων  κάθε τύπου και μέσω των ΚΔΑΥ (του Λαζόπουλου το ΚΔΑΥ λέγεται πως κάηκε για να σβηστούν ίχνη από παράνομα φορτία φαρμάκων από Βουλγαρία) , αλλά και μέσω παράνομων σκραπατζίδικων, εταιριών διακίνησης και αποθήκευσης επικίνδυνων αποβλήτων κλπ κλπ .
Πολλά περιστατικά όπως  το πρόσφατο στον δήμο Ταύρου με την μεγάλη φωτιά περνούν σχεδόν απαρατήρητα.  Η διακίνηση παράνομων απορριμμάτων στις  ανεξέλεγκτες χωματερές αλλά και  στον ίδιο τον ΧΥΤΑ Φυλής είναι μια πολύ κερδοφόρα επιχείρηση  .
Στον  ΕΔΣΝΑ υπήρξαν περιστατικά διακίνησης παράνομων απορριμμάτων στα οποία είχαν εμπλοκή και υπάλληλοι του ΕΔΣΝΑ. Πρόσφατα απασχόλησε την  Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ τέτοιο περιστατικό και υπήρξε  απόφαση που απάλλαξε τον υπάλληλο από την παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο παρά την πρόταση παραπομπής από την διοίκηση.. 
Η ουσία είναι πως το συγκεντρωτικό μοντέλο εκτός από πανάκριβο και μη φιλικό στο περιβάλλον  είναι και επικίνδυνο. Τα αστικά απορρίμματα με τα βιομηχανικά και τα επικίνδυνα  πολλές φορές γίνονται ένα και καταλήγουν στην Φυλή και στις ανέλεγκτες χωματερές.
Το τραγικό είναι πως για αυτήν την αθλιότητα δεν φωνάζει κανείς και μόλις πάει να γίνει ένα πράσινο σημείο ή ένας τοπικός σταθμός τότε  υψώνονται τα λάβαρα του λαϊκισμού .

ΥΓ. Να σκεφτεί κανείς πως ανιχνευτής ραδιενεργών μπήκε στην πύλη του ΧΥΤΑ Φυλής το 2016!!! Τόσο καλά .. 

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου