Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Φυλή – Ασπρόπυργος -ΧΥΤΑ –ΧΥΤΕΑ-ΕΜΑΚ- ΚΔΑΥ-ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΣ- POLYECO – WATT –Μελετίου –Παππούς.. Μια ωραία ατμόσφαιρα στην Δυτική Αττική !

Απόβλητα υδραργύρου από τη Γερμανία εντοπίστηκαν σε αποθήκες στον Ασπρόπυργο

Yψηλής επικινδυνότητας φορτίο μεταλλικού υδραργύρου συνολικού βάρους 165 τόνων μεταφέρθηκε παράνομα από τη Γερμανία στην Ελλάδα και παρέμενε έως πρόσφατα αποθηκευμένο σε εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο.
Μετά από έλεγχο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον Αύγουστο του 2014, σε εγκαταστάσεις εταιρείας ανακύκλωσης εντοπίστηκαν παράνομα αποθηκευμένοι 114 τόνοι. Όπως διαπιστώθηκε, από το 2011 βρίσκονταν εκεί άλλοι 51 τόνοι, οι οποίοι είχαν επιστρέψει στη Γερμανία. Η απομάκρυνση του υπόλοιπου φορτίου, ωστόσο, «κόλλησε» καθώς υπήρξε αμφισβήτηση ως προς τη φύση του: Οι αρμόδιες Αρχές το χαρακτήριζαν ως απόβλητο, ενώ η εταιρεία ως προϊόν.

Για την επίλυση του ζητήματος, τον Ιουνίου του 2015 υπήρξε προσφυγή στον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος αφού ενημερώθηκε σχετικά, διοργάνωσε σύσκεψη, με συμμετοχή των αρμόδιων φορέων, κατά την οποία αποσαφηνίστηκε ότι το φορτίο είναι απόβλητο και όχι προϊόν.

Η ανεξάρτητη Αρχή προέβαλε την επίσπευση της σύννομης απομάκρυνσης του επίμαχου φορτίου, ζητώντας τη συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων, ώστε να διασφαλιστεί το μείζον ζήτημα εξάλειψης του κινδύνου από το λεκανοπέδιο Αττικής. Επεσήμανε ότι θεωρεί την υπόθεση μείζονος σημασίας, καθώς η φύση και ο όγκος του αποθηκευμένου υλικού το καθιστούσε άκρως επικίνδυνο για την ευρύτερη περιοχή, δεδομένου ότι, σε περίπτωση ατυχήματος, οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη δηµόσια υγεία και ασφάλεια θα ήταν εξαιρετικά σοβαρές και µη αναστρέψιμες.

Σημειώνεται, ότι σε περίπτωση διαρροής, ο υδράργυρος και οι ενώσεις του είναι ιδιαίτερα τοξικές για τους ανθρώπους και το οικοσύστημα. Σχετικά χαμηλές δόσεις μπορεί να έχουν σοβαρές αρνητικές νευροαναπτυξιακές επιπτώσεις και έχουν πιθανή βλαβερή επίδραση στο καρδιαγγειακό, το ανοσολογικό και το αναπαραγωγικό σύστημα, ενώ οι υψηλές δόσεις είναι θανατηφόρες.

Διευκρινίστηκε, λοιπόν, ότι η επιστροφή του στη Γερμανία αποτελούσε μονόδρομο, καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει κατάλληλα αδειοδοτημένος χώρος αποθήκευσης, ούτε μεταφοράς αποβλήτων υδραργύρου.

Τελικά, κατόπιν διακρατικής συνεργασίας Ελλάδας-Γερμανίας και λαμβάνοντας τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας επισπεύσθηκε ο επαναπατρισμός των αποβλήτων υδραργύρου, που τελικά ολοκληρώθηκε µε επιτυχία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Όπως ενημέρωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον Συνήγορο, το επικίνδυνο φορτίο απομακρύνθηκε σε δύο δόσεις: Η πρώτη στις 12 Φεβρουαρίου, με δύο φορτηγά που μετέφεραν 42 τόνους και η δεύτερη 10 μέρες αργότερα, με τρία φορτηγά που απομάκρυναν την υπολειπόμενη ποσότητα.


 http://www.zougla.gr/greece/article/apovlita-idrargirou-apo-ti-germania-entopistikan-se-paranomes-apo8ike-ston-aspropirgo-1369772

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου