Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Νέα επίθεση ΚΕΔΕ σε Δούρου: Πρώτα ο λογαριασμός μετά η αρμοδιότητα !

 .

ΣΧΟΛΙΟ: αυτόν το λογαριασμό για τα σκουπίδια θα έπρεπε να τον είχε κάνει η Ρένα Δούρου. Έτσι για να μάθουμε και εμείς πόσο έχει στοιχίσει στους πολίτες της Αττικής το συγκεντρωτικό μοντέλο του ΕΣΔΚΝΑ. Να μάθουμε πόσο έχει στοιχίσει το ΕΜΑΚ και τι έχει προσφέρει μέχρι σήμερα. Να μάθουμε ποιοί αποφάσισαν να δίνουν τα υπέρογκα αντισταθμιστικά στον δήμο της Φυλής. Να μάθουμε επιτέλους πόσα χρήματα έχει διαχειριστεί ο αμαρτωλός ΕΣΔΚΝΑ και που πήγαν όλα αυτά τα χρήματα.
Αυτός ο λογαριασμός θα έπρεπε να έχει γίνει χωρίς να το έχει ζητήσει κανένας Πατούλης. Ο λογαριασμός ήταν μια υποχρέωση προς τους πολίτες της Αττικής που δεν πραγματοποιήθηκε.
Ο κ. Πατούλης τώρα αξιοποιεί  επικοινωνιακά  τα λάθη και  τις παραλείψεις του  περιφερειακού σχεδίου  για να υλοποιηθεί τάχα από την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση το σχέδιο Σγουρού των φαραωνικών μονάδων επεξεργασίας.
Σε ότι αφορά τα ερωτήματα  του κ. Πατούλη  προς την Ρένα Δούρου , θα πρέπει να τον πληροφορήσουμε,  πως εμείς τα ερωτήματα αυτά τα έχουμε θέσει πριν από  ενάμιση χρόνο.
Δεν πειράζει.  Ας  όψονται οι υποστηριχτές της δημιουργικής ασάφειας του ΠΕΣΔΑ..
Θωμάς Μπιζάς.



ρεπορτάζ : aftodioikisi.gr
Μετά τον Γ. Σγουρό βολές και από την ΚΕΔΕ δέχεται η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου αναφορικά με τις δηλώσεις της για μεταφορά της αρμοδιότητας για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής στους δήμους.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή της υπό τον τίτλο, «Πρώτα «θα μας δώσει» λογαριασμό η κα Δούρου και μετά την αρμοδιότητα», η ΚΕΔΕ αναρωτιέται «μήπως επιχειρεί να πετάξει σε άλλα χέρια την «καυτή πατάτα» της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, αφού αυτά τα δύο χρόνια δεν έχει προχωρήσει κανένα έργο με δική της ευθύνη και υπάρχει κίνδυνος να χαθούν τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Και προσθέτει: «Η κα Δούρου δεν είναι μια νέα Περιφερειάρχης, συμπληρώνει δύο χρόνια θητείας και οφείλει «να  δώσει λογαριασμό», στους Δημάρχους αλλά και στους πολίτες της Αττικής, τι έργο έχει να παρουσιάσει σε έναν από τους πιο κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας των κατοίκων του Λεκανοπεδίου».
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης είναι το εξής:
Δύο σχεδόν χρόνια μετά τις δημόσιες εξαγγελίες της για «ριζική αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ)» και για την ανάγκη προώθησης μιας «εναλλακτικής πρότασης για τη διαχείριση των απορριμμάτων», έχοντας «απορρίψει το σχέδιο των φαραωνικών μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων», η Περιφερειάρχης Αττικής κα Ρένα Δούρου με συνέντευξή της στο ΑΠΕ δηλώνει πρόθυμη να περάσει η αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής στους Δήμους.
Καταρχήν θεωρούμε πολύ θετική αυτή την αλλαγή στάσης και τη δημόσια από μέρους της παραδοχή των θέσεων της ΚΕΔΕ και της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού. Η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να είναι αρμοδιότητα των Δήμων, και όχι της Περιφέρειας.
⦁          Που οφείλεται η αλλαγή θέσης;
Θα θέλαμε όμως να γνωρίζουμε πού οφείλεται πραγματικά αυτή η αλλαγή θέσης.
Η κα Δούρου αναγνώρισε ότι η μέχρι σήμερα τακτική της είναι λανθασμένη; Κι αν ναι, γιατί προώθησε την πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. του ΕΔΣΝΑ να μεταφέρει τις αρμοδιότητες επικαιροποίησης, έγκρισης και θεώρησης μελετών για 3 έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Αττικής;
Ή μήπως επιχειρεί να πετάξει σε άλλα χέρια την «καυτή πατάτα» της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, αφού αυτά τα δύο χρόνια δεν έχει προχωρήσει κανένα έργο με δική της ευθύνη και υπάρχει κίνδυνος να χαθούν τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
⦁          Πρώτα απολογισμός και μετά η μεταφορά της αρμοδιότητας
Πριν περάσει η αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής στους Δήμους η κα Δούρου θα πρέπει να μας κάνει έναν απολογισμό. Στη συνέντευξη της ισχυρίστηκε ότι δεν μιλά με λόγια αλλά με έργα.
Αυτό το έργο την καλούμε να μας παρουσιάσει, έστω και με καθυστέρηση .
Μέχρι σήμερα αποφεύγει να μας απαντήσει στα βασικά ερωτήματα που της έχουμε θέσει. Γι’ αυτό την καλούμε για μια ακόμη φορά να μας πει, πριν παραδώσει στους Δήμους την αρμοδιότητα:
⦁          Γιατί θεώρησε  αναγκαίο να μεταφερθεί στην Περιφέρεια η αρμοδιότητα των έργων που αφορούν τα απορρίμματα της Αττικής;
⦁          Ποια είναι τα έργα του ΠΕΣΔΑ που προορίζει να υλοποιήσει για την Αττική;
⦁          Ποιο είναι το σχέδιο της Περιφέρειας για την αναβάθμιση του ΕΜΑΚ, τη ΜΕΑ Σχιστού και τα έργα Γραμματικού;
⦁          Στο σχέδιο της για την Αττική ποιες προβλέπεται να είναι οι άλλες ΜΕΑ συμμείκτων; Χωρίς την ύπαρξή τους χρειαζόμαστε επιπλέον τεράστιας χωρητικότητας ΧΥΤ.
⦁          Ποιοι είναι και που θα γίνουν οι 2 επιπλέον ΧΥΤ της Αττικής;
⦁          Ποιο είναι το σχέδιο για το οριστικό κλείσιμο και αποκατάσταση της Φυλής;
⦁          Ποιες είναι οι μονάδες επεξεργασίας προδιαλεγμένου οργανικού; Το ΕΜΑΚ και το Γραμματικό δεν καλύπτουν παρά ένα μέρος του στόχου.
⦁          Ποια και πόσα είναι τα Πράσινα Σημεία που θεωρούνται ορθολογικά και αναγκαία για την Αττική; Στο ΠΕΣΔΑ υπάρχει απλά παράθεση των προτάσεων των Δήμων, χωρίς καμιά αξιολόγηση όπως απαιτεί η ΠΥΣ και όταν είναι πλέον σε όλους γνωστό ότι τα χρήματα δεν επαρκούν
⦁          Ποιο είναι το κόστος των έργων; Με ποια μεθοδολογία υπολογίστηκε; Γιατί δεν αφορά όλα τα αναγκαία έργα που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων;
⦁          Ποιο είναι το εναλλακτικό σχέδιο χρηματοδότησης αν τα χρήματα του ΕΣΠΑ δεν επαρκέσουν;
Στα ερωτήματα αυτά περιμένουμε απαντήσεις.

Η κα Δούρου δεν είναι μια νέα Περιφερειάρχης, συμπληρώνει δύο χρόνια θητείας και οφείλει «να  δώσει λογαριασμό», στους Δημάρχους αλλά και στους πολίτες της Αττικής, τι έργο έχει να παρουσιάσει σε έναν από τους πιο κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας των κατοίκων του Λεκανοπεδίου.
 http://www.aftodioikisi.gr/ota/dimoi/nea-epithesi-kede-se-dourou-prota-o-logariasmos-meta-i-armodiotita/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου