Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

Η φύλαξη του ΧΥΤΑ , η Ρένα Δούρου και η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Του Θωμά Μπιζά. (σχόλιο για την καταγγελία της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην Ρένα Δούρου για την ανάθεση της φύλαξης του ΧΥΤΑ Φυλής).




Όποιος πιστεύει αληθινά  πως η φύλαξη του ΧΥΤΑ Φυλής μπορεί να γίνει από τις υπηρεσίες του ΕΔΣΝΑ ή παντελώς άσχετος είναι  ή αφελής.
Είναι γνωστό στους παροικούντες , πως στον ΧΥΤΑ  Φυλής υπάρχουν μεγάλες ομάδες ρακοσυλλεκτών που διευθύνονται από συμμορίες   που διαθέτουν  κανονικό οπλισμό  και θα ήταν μεγάλη η ανευθυνότητα του ΕΔΣΝΑ αν αποφάσιζε να διαθέσει προσωπικό για την αντιμετώπιση των οργανωμένων συμμοριών.

Εάν υπήρχε κάποιο θύμα από μια τέτοια απόφαση, αυτοί που κατηγορούν σήμερα την Δούρου για την ανάθεση της φύλαξης, τότε  θα ζητούσαν το κεφάλι της στο ταψί.
Το ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα των ΟΤΑ δεν θα έπρεπε ποτέ να συναινέσει σε μια τέτοια απόφαση . Για αυτόν τον λόγο άλλωστε και στις καταγγελίες  της  ΠΟΕ –ΟΤΑ και του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ , δεν υπάρχει κανένα σαφές  αίτημα προκειμένου να ανατεθεί η φύλαξη στο προσωπικό του ΕΔΣΝΑ.
Εάν  το έκανε αυτό η Ρένα Δούρου,  θα ήταν   τεράστια  ανευθυνότητα  και  η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα έπρεπε να κλείσει την ίδια στιγμή τον ΧΥΤΑ γιατί θα υπήρχε σοβαρός κίνδυνος για την ασφάλεια των συναδέλφων.
 Αν αμφιβάλλουν για αυτά οι καταγγέλλοντες ,  ας  ρωτήσουν τους συνάδελφους  του ΕΔΣΝΑ ή τους  οδηγούς  των απορριμματοφόρων που πηγαίνουν κάθε μέρα στον ΧΥΤΑ για να μάθουν πώς έχουν τα πράγματα.  
Στις καταγγελίες γίνεται  αναφορά στο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του υπουργείου προστασίας του πολίτη υπονοώντας (γιατί τα δύσκολα δεν τα λέμε αλλά τα υπονοούμε), πως ο χώρος θα μπορούσε να  περιφρουρηθεί  από τα ΜΑΤ.
Το ερώτημα είναι απλό.   Είναι ποτέ δυνατόν το συνδικαλιστικό κίνημα να ζητά να προστατεύονται οι εργασιακοί χώροι  από τις δυνάμεις της τάξης ;  Σκέφτηκαν σοβαρά  οι συνάδελφοι της ΠΟΕ-ΟΤΑ και του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ τι μπορεί να σημαίνει αυτό;
Σημαίνει πως  θα πρέπει να έχουμε  παρουσία των ΜΑΤ σε κάθε μαζικό εργασιακό χώρο που υπάρχουν ενδεχόμενοι κίνδυνοι.
ΜΑΤ στα πολυκαταστήματα,  ΜΑΤ στα νοσοκομεία , ΜΑΤ στους  μεγάλους κινηματογράφους  και σε εκατοντάδες άλλες περιπτώσεις που καλύπτονται σήμερα από ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης.
Τα πράγματα είναι απλά. Οι  επιχειρήσεις (δημόσιες ή ιδιωτικές)  οφείλουν να παίρνουν τα καταλληλότερα μέτρα για την ασφάλεια του προσωπικού και των ανθρώπων που επισκέπτονται τον εργασιακό χώρο.
Το πώς θα το πετύχουν αυτό,  είναι δικό τους θέμα  γιατί  εξαρτάται από την ιδιαιτερότητα του χώρου , το είδος της επιχείρησης και τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες. 
 Ακόμα και σε χώρους ιδιαίτερα επικινδύνους όπως είναι τα γήπεδα,  την ευθύνη για την ασφάλεια του χώρου πρέπει να την έχουν οι αθλητικοί σύλλογοι και να μην υπάρχουν ΜΑΤ στους  αθλητικούς χώρους.
Ας είμαστε ξεκάθαροι . Η παρουσία ΜΑΤ στους εργασιακούς  χώρους δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος. Τελεία και παύλα.
Η Ρένα Δούρου σε αυτές τις συνθήκες  δεν είχε άλλες επιλογές για την φύλαξη του ΧΥΤΑ παρά μόνο  την ανάθεση σε εταιρεία φύλαξης .
Υ.Γ Η γνώμη μου είναι ότι,   ακόμα και με την ανάθεση της  φύλαξης σε ιδιωτική εταιρεία  το πρόβλημα ΔΕΝ θα λυθεί οριστικά. Ο τεράστιος αυτός χώρος δεν μπορεί να προστατευθεί αποτελεσματικά  από κανέναν.
Έχω υποστηρίξει την άποψη πως αυτή η θηριώδης εγκατάσταση του ΧΥΤΑ της Φυλής δεν μπορεί ποτέ να είναι ασφαλής ούτε για τους εργαζόμενους ούτε για τους κατοίκους της περιοχής. 
Η μόνη λύση είναι το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ και η εξεύρεση νέων και  πολύ μικρότερων και ασφαλέστερων χώρων υγειονομικής ταφής με πληθυσμιακά και χωροταξικά κριτήρια.
Ψιλά γράμματα αυτά..
Θωμάς Μπιζάς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου