Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Σε νέα τροχιά το πάρκο "Αντ. Τρίτσης" με διασφαλισμένη χρηματοδότηση



ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ

Σε νέα τροχιά μπαίνει το πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης "Αντ. Τρίτσης" με ρύθμιση που ψήφισε χθες η Βουλή. Γι' αυτό το σκοπό συστήνεται νέος φορέας διαχείρισης με χρηματοδότηση διασφαλισμένη και προερχόμενη από πολλές πηγές χρηματοδότησης.
Με την επισήμανση ότι "η αποτελεσματική διαχείριση του πάρκου Τρίτση αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα, που υπερβαίνει σαφώς τις διαχειριστικές και οργανωτικές δυνατότητες του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αττικής (ΑΣΔΑ) και απαιτεί τη σύμπραξη υπό ένα λειτουργικό και αποτελεσματικό σχήμα", η κυβέρνηση προχωρά στην σύσταση φορέα ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, το οποίο θα αναλάβει την ανάταξη του πάρκου.
Το εννιαμελές Διοικητικό Συμβούλιο του φορέα απαρτίζεται από δυο μέλη εκ των οποίων ο ένας θα είναι πρόεδρος από την Περιφέρεια Αττικής, ένα μέλος υποδεικνυόμενο από τον ΑΣΔΑ, ένα μέλος από το υπουργείο Περιβάλλοντος, δυο μέλη από τους δήμους Ιλίου και Αγίων Αναργύρων - Καματερού, ένα μέλος από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ένα μέλος από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και ένα μέλος από την κοινωνία των πολιτών.
Η χρηματοδότηση θα είναι σε μηναία βάση ανάλογα με τις ανάγκες του φορέα και τους διαθέσιμους πόρους. Η χρηματοδότηση θα προέλθει από το Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) των δήμων της Αττικής "λαμβανομένης υπ' όψιν αφ' εν' ενός της αντικειμενικής επιβάρυνσης του περιβάλλοντος της Αττικής από τις δραστηριότητες και τη λειτουργία όλων των δήμων της περιφέρειας και αφ' ετέρου του οφέλους που θα αποφέρει σε όλη την Αττική, η ορθή και λυσιτελής ανάδειξη και αξιοποίηση των σημαντικών φυσικών πόρων του πάρκου και η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του υπέρ του συνολικού πληθυσμού της Περιφέρειας Αττικής", όπως αναφέρεται και στην αιτιολογική έκθεση της ρύθμισης.
Επίσης, προβλέπεται απόδοση πόρων από το Πράσινο Ταμείο και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων των υπουργείων Περιβάλλοντος, Παιδείας, Εσωτερικών, καθώς και από τους τακτικούς προϋπολογισμούς των ΟΤΑ α και β βαθμού, όπως και από το ΕΣΠΑ.
Στην χρηματοδότηση περιλαμβάνεται και η διάθεση ανταποδοτικών τελών και δημοτικών φόρων από τους οικείους δήμους (Ιλίου και Αγ. Αναργύρων - Καματερού), οι οποίοι εισπράττονται από τα καταστήματα που λειτουργούν εντός των ορίων του πάρκου. Προβλέπεται η απόδοση στον φορέα των προσόδων από εκμετάλλευση περιουσιακών στοιχείων, όπως επίσης επιχορηγήσεις, δωρεές, κληρονομίες, κληροδοσίες και κάθε είδους τακτικές εισφορές και χορηγίες φυσικών και νομικών προσώπων.
"Αν θεωρείτε ότι οι φορείς οι οποίοι αναλαμβάνουν τη διαχείριση τέτοιων περιοχών δεν πρέπει να έχουν και μάνατζερ διευθυντές, απορώ πώς εσείς που είστε και άνθρωποι της αγοράς, δεν καταλαβαίνετε πώς μπορεί αυτός ο χώρος να λειτουργεί, να βγάζει τα έξοδά του και να υπάρξει ένα βιώσιμο πλάνο το οποίο πράγματι να τον καταστήσει ένα κόσμημα για τη Δυτική Αθήνα", σχολίασε κατά την ομιλία του ο υπουργός Περιβάλλοντος, Παν. Σκουρλέτης αποκρούοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τον ορισμό του γενικού διευθυντή στο νέο φορέα διαχείρισης του πάρκου.
Διαφωνία επί της διάταξης εξέφρασε η Δημοκρατική Συμπαράσταση, η οποία ζήτησε το πάρκο να παραμείνει υπό την εποπτεία του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αττικής, υιοθετώντας την θέση του "πράσινου" δημάρχου Ιλίου, Ν. Ζενέτου. Ταυτόχρονα, η Δημοκρατική Συμπαράσταση αντέδρασε στην χρηματοδότηση από κεντρικούς αυτοτελείς πόρους ενός νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου, που προορίζονται για τους δήμους της Αττικής, κάνοντας λόγο για "πρωτοφανή επιλογή". Έντονη η αντίδραση του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη, ο οποίος ζήτησε η χρηματοδότηση να προέρχεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και όχι από ΚΑΠ.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου