Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

myota.gr Τι ειπώθηκε στην Ημερίδα για την διαχείριση των αποβλήτων




Μείζονος σημασίας ενημερωτική ημερίδα διοργάνωσε η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ σχετικά με τις Δράσεις Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ 2014-2020.
Πολύ σημαντικό σημείο όλων των ομιλητών, αποτέλεσε ότι ο όποιος περιορισμός των χρηματοδοτήσεων στα προγράμματα Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων οφείλεται ή σκοπεύει ή προβλέπει στην από τα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρησης εξασφάλιση του εξοπλισμού προς τους δήμους.

Την συζήτηση άνοιξε ο Δημήτρης Δρόσης Διευθυντής της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Αττικής και στην συνέχεια το λόγο πήρε η κα Αφροδίτη Μπιζά η οποία σημείωσε ότι τέλος Ιουλίου θα βγει σε διαβούλευση ο τελικός ΠΕΣΔΑ που σήμερα βρίσκεται στο στάδιο των γνωμοδοτήσεων με στόχους: την αποκέντρωση, τη διαφάνεια, τη μείωση της ανεργίας, τα χαμηλότερα τέλη και τον έλεγχο των κυκλωμάτων.

Στην εκδήλωση μίλησε ο κ. Αγγελος Σπηλιώτης Προιστάμενος της Μονάδας Α’ της ΕΥΔ Ε.Π. Αττικής ο οποίος εξήγησε στους παρευρισκόμενους την μεγάλη σημασία της απόδειξης της διαχειριστικής ικανότητας του φορέα υλοποίησης μιας δράσης και το πολυεπίπεδο πλαίσιο το οποίο οι δήμοι που θα υλοποιήσουν τις δράσεις θα πρέπει να συμπληρώσουν και τα ανάλογα τεύχη.
Ο κ. Σπηλώτης έκανε πολλές υποδείξεις όπως π.χ. το ότιοι δήμοι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν σε όλες τους τις δράσεις τα ίδια πρόσωπα καθώς αυτό βάζει σε αμφισβήτηση της διοικητική επάρκεια στην υλοποίηση των έργων.
Υπογράμμισε βέβαια ότι όλοι οι απαραίτητοι οδηγοί και τα πρότυπα υπάρχουν στο  site της ΕΥΔ Ε.Π. Αττικής.
Την έννοια των Κρατικών Ενισχύσεων που περιορίζουν την δυνατότητα χρηματοδότησης των έργων που θέλουν να υλοποίησουν οι δήμοι προσπάθησε να εξηγήσει στην εκδήλωση η κα Γεωργοπουλου Ζωή προιστάμενη της
ΕΥ Κρατικών Ενισχύσεων. Η κα Γεωργοπούλου ουσιαστικά παρουσίασε ένα πολύπλοκο σύστημα με πολλούς κινδύνους καταλογισμού που εκπορεύεται από τις επιταγές και τους κανονισμούς της Ε.Ε. Σημαντικό σημείο της ομιλίας της αποτέλεσε η περιγραφή της έννοιας Επιχείρηση ακόμη και όταν πρόκειται για δημόσιο φορέα όπως οι ΟΤΑ.
Η κα Γεωργοπούλου εξήγησε ότι σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ε.Ε. δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί μια δράση όταν αφορά οικονομικές συναλλαγές και αυτή μπορούν να παρασχεθεί από την αγορά.
Το πιο ενδιαφέρον βέβαια κομμάτι της εκδήλωσης αφορούσε την παρουσίαση της πρόσκλησης 14.6i.26-27.1 της ΕΥΔ του Ε.Π. ΥΜΕΠΕΡΑΑ για την χρηματοδότηση Εργων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων όπου η κα Νανά  Κολοκοτρώνη παρουσίασε τους δικαιούχους, τα ποσά και τις επιλέξιμες δαπάνες του προγράμματος.
Βασικά σημεί της παρουσίασης ήταν βέβαια οι μη επιλέξιμες δαπάνες που είναι οι κάδοι, τα απορριμματοφόρα και τα conteiners που ενδιαφέρουν κυρίως τους δήμους.
Ακολούθησε πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση όπου δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και προϊστάμενοι υπηρεσιών είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους, να μεταδώσουν στους διαχειριστές την δυσκολία και την πολυπλοκότητα του συστήματος και τις δυσκολίες υλοποίησης που αντιμετωπίζουν και να λάβουν πιο λεπτομερείς οδηγίες και εξηγήσεις.
Απο την συζήτηση πάντως προέκυψε ότι αρκετά θέματα μένουν ανοιχτά και ότι οι διαχειριστές έχουν κατανοήσει τα προβλήματα των δήμων και βρίσκονται σε μια συνεχή διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. προκειμένου οι δήμοι να χρηματοδοτηθούν για πιο ουσιαστικές και άμεσες ανάγκες.
Τις προσεχείς ημέρες το myota.gr θα δημοσιεύσει αναλυτικές παρουσιάσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου