Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

efsyn.gr Χωματερή... για πάντα στη Φυλή ΤΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΖΙΑΜΠΑΚΑ


Χωματερή Φυλής Η δυσοσμία, σύμφωνα με κατοίκους, είναι αισθητή καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ιδιαίτερα όμως τις βραδινές ώρες. |
Νέες εντονότατες αντιδράσεις γύρω από τη διαφαινόμενη διατήρηση της Φυλής ως εσαεί χώρου απόθεσης απορριμμάτων έρχονται στο προσκήνιο.
Συλλογικότητες και φορείς συσπειρώνονται σε ενιαίο μέτωπο και απαιτούν άμεσο κλείσιμο της εγκατάστασης (ΟΕΔΑ) Φυλής, μέσα από ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που δεν θα επιτρέπει αμφισβητήσεις και πολλαπλές ερμηνείες.

Παρά τη γενικόλογη αναφορά στο αναθεωρημένο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής για «οριστικό κλείσιμο της Φυλής», μια σειρά από ενέργειες δείχνουν ότι ο προσανατολισμός της περιφερειακής αρχής και του αρμόδιου για τη διαχείριση των αποβλήτων φορέα της Περιφέρειας (ΕΔΣΝΑ) είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Την ίδια στιγμή, εξίσου έντονη είναι η δυσοσμία που απλώνεται από τις εγκαταστάσεις της Φυλής στην ευρύτερη περιοχή.
«Το φαινόμενο αυτό διαρκεί τους τελευταίους 3 μήνες», εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο Χρ. Κουρνιώτης, κάτοικος Φυλής και μέλος της ΕΛΜΕ Α. Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής, ενός από τους φορείς που προτίθενται να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας να μπει τέλος στο «μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου», όπως έχει χαρακτηρίσει τη Φυλή επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η δυσοσμία, σύμφωνα με κατοίκους, είναι αισθητή καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ιδιαίτερα όμως τις βραδινές ώρες και, ανάλογα με τη φορά του ανέμου, μεταφέρεται σε ακτίνα χιλιομέτρων, επηρεάζοντας την ατμόσφαιρα περιοχών των Δήμων Φυλής, Ασπροπύργου, Αγ. Αναργύρων - Καματερού και Πετρούπολης.
Πιο έντονα, όμως, λένε, παρατηρείται στην περιοχή των Ανω Λιοσίων, η οποία βρίσκεται κοντά στο ΕΜΑΚ (Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης – Κομποστοποίησης), από το οποίο πιθανολογούν ότι προέρχονται οι οσμές.
Κάτοικοι απευθύνθηκαν στον εισαγγελέα και στους επιθεωρητές περιβάλλοντος, ζητώντας τους να διερευνήσουν τις αιτίες, καθώς και να εντοπίσουν και να αποδώσουν ευθύνες.
Στις αρχές του Ιούνη, ο ΕΔΣΝΑ με ανακοίνωσή του απέδιδε τη δυσοσμία σε περιστασιακή έλλειψη υλικού χωματοκάλυψης και κατάλληλου εξοπλισμού, που δημιούργησε καθυστερήσεις στην άμεση κάλυψη με χώμα των αποβλήτων που εισέρχονται στον ΧΥΤΑ.
Ενημέρωσε ακόμη ότι ήδη λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να εξαλειφθεί πλήρως το πρόβλημα της δυσοσμίας.

Θύματα οι εργαζόμενοι

«Αποφάσισαν να απαντήσουν πολύ μετά τις διαμαρτυρίες», σχολιάζει ο κ. Κουρνιώτης, τη στιγμή που η αίσθηση που επικρατεί στις τάξεις των συλλογικοτήτων είναι ότι ο ΕΔΣΝΑ επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα.
Οπως περιγράφεται στο κείμενο της καταγγελίας που εστάλη στον εισαγγελέα Περιβάλλοντος:
«Σύμφωνα με τον ΕΔΣΝΑ, το ΕΜΑΚ έχει αρχίσει να υποδέχεται κλαδέματα από τους δήμους και μη αναμεμειγμένα οργανικά, από χώρους όπως οι λαϊκές αγορές, την ποιότητα των οποίων δεν γνωρίζουμε. Θα περίμενε κανείς η ποιότητα της διαχωριζόμενης οργανικής μάζας να έχει βελτιωθεί. Παρ’ όλα αυτά, όχι μόνο εξακολουθεί να θάβεται, αλλά συνοδεύεται και από την απίστευτη δυσοσμία που περιγράψαμε παραπάνω. Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της κατάστασης είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στην εγκατάσταση της Φυλής», σημειώνεται.
Με αφορμή και το φαινόμενο της δυσοσμίας, κινήματα και συλλογικότητες υπογραμμίζουν ότι επιβάλλεται να μη διαιωνιστεί η λειτουργία της εγκατάστασης της Φυλής.
Οι εξελίξεις, όμως, δεν δημιουργούν συνθήκες αισιοδοξίας για μια αλλαγή πορείας.
Μέχρι στιγμής:
● Με το ΠΕΣΔΑ δρομολογείται η επέκταση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ, από τους 250.000 στους 350.000 τόνους/έτος.
● Η άδεια λειτουργίας του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Φυλής ανανεώθηκε από την Περιφέρεια Αττικής μέχρι τις 26/2/2021 και αυτή του ΕΜΑΚ για αόριστο χρονικό διάστημα.
● Εκμισθώθηκε ο αποτεφρωτήρας υγειονομικών αποβλήτων της Φυλής για τρία συν τρία χρόνια.
● Η Φυλή αποτελεί τον μοναδικό ονοματισμένο χώρο διαχείρισης απορριμμάτων στο νέο ΠΕΣΔΑ.
Στο κείμενο του ΠΕΣΔΑ γίνεται λόγος για οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, με την άμεση εκπόνηση σχεδίου αποκατάστασης του χώρου.
Παράλληλα, όμως, όπως επιβεβαίωσε προσφάτως το υπουργείο Περιβάλλοντος με έγγραφό του προς τον ΕΔΣΝΑ, δεν διαφαίνεται στον αναθεωρημένο σχεδιασμό πώς θα εξυπηρετήσει η Περιφέρεια τη διάθεση σύμμεικτων απορριμμάτων, πέρα από τη Φυλή.
Το κύτταρο της Β’ φάσης του ΧΥΤΑ υπολογίζεται ότι θα κορεστεί στα τέλη του 2018.
«Με δεδομένο ότι η πλήρωση των τελευταίων κυττάρων του ΧΥΤΑ Φυλής είναι θέμα το πολύ δύο χρόνων και ότι η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες τη δημιουργία νέων χώρων ασφαλούς διάθεσης (ΧΥΤΥ), είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα τεθεί πολύ σύντομα και θέμα χωρικής επέκτασης της Φυλής», εκτιμά ο Τ. Κεφαλάς, μέλος της Πρωτοβουλίας Συνεννόησης για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων (ΠΡΩΣΥΝΑΤ).
Σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν προσφάτως φορείς και συλλογικότητες για το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις διεκδικώντας, μεταξύ άλλων:
◼ Να σταματήσει κάθε συζήτηση για επέκταση των υφιστάμενων δραστηριοτήτων και πιο συγκεκριμένα η επέκταση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ.
◼ Να σταματήσει η λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής με την πλήρωση των υφιστάμενων κυττάρων, χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση.
◼ Να απομακρυνθεί ο αποτεφρωτήρας υγειονομικών αποβλήτων.
◼ Να αποσυρθεί το συγκεντρωτικό σχέδιο αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ και να αναμορφωθεί ριζικά, ενσωματώνοντας όλες τις αναγκαίες υποδομές και δράσεις στην κατεύθυνση της δημόσιας διαχείρισης και της αποκέντρωσης, με έμφαση στην πρόληψη, στην προδιαλογή και στην ανακύκλωση των υλικών.
Στο πλάνο των κινητοποιήσεων που προγραμματίζουν οι συλλογικότητες, περιλαμβάνονται παρεμβάσεις στα αρμόδια αυτοδιοικητικά όργανα, όπως στο περιφερειακό συμβούλιο την ημέρα ψήφισης του νέου ΠΕΣΔΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου