Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Στην τελική ευθεία για το Eurogroup: Την Πέμπτη στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο, με βάση τη Eurostat ο «κόφτης»



Ορόσημο χαρακτηρίζεται το Eurogroup της 24ης Μαΐου, με την κυβέρνηση βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη διευθέτηση των τελευταίων λεπτομερειών με τα «προαπαιτούμενα» - Πιθανότατα την ερχόμενη Πέμπτη εισάγεται στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές το τελευταίο νομοσχέδιο με τα εναπομείναντα μέτρα για το κλείσιμο αξιολόγησης και τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, τον περίφημο «κόφτη», με στόχο ψηφιστεί μέχρι την Κυριακή - Τυχόν ενεργοποίηση του μηχανισμού αυτού θα αφορά μόνο δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς, θα βασίζεται αποκλειστικά στα στοιχεία της Eurostat και όχι σε μελλοντικές εκτιμήσεις και θα αφορά επίσης σε συγκεκριμένο ύψος προσαρμογής για συγκεκριμένες αποκλίσεις

Εντός της εβδομάδας, οριστικοποιούνται οι αποφάσεις κυβέρνησης και δανειστών για τα μείζονα ζητήματα της έμμεσης φορολογίας, του μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών αποκλίσεων (αναλυτικά παρακάτω), των κόκκινων δανείων και του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να καταστεί εφικτή μια συμφωνία στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης της 24ης Μαΐου ενώ παράλληλα, συνεχίζονται οι προσπάθειες της Κομισιόν για να περιοριστεί το χάσμα μεταξύ Ευρωπαίων και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. Το πολυνομοσχέδιο με τους έμμεσους φόρους, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, τον αυτόματο «κόφτη», αναμένεται να κατατεθεί την Πέμπτη στη Βουλή για να ψηφιστεί την προσεχή Κυριακή.

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat o «κόφτης»

Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση που έγινε σήμερα υπό τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, οριστικοποιήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες, η μορφή του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης, ο οποίος θα ενεργοποιείται μόνο εφόσον δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Θα προβλέπεται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τις παρεμβάσεις στους κωδικούς των εσόδων και των δαπανών, για τους οποίους -σημειώνεται- η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίζει. Η έκδοση ΠΔ αποτελεί υποχρέωση που απορρέει από την ίδια τη συμφωνία, κατά τις ίδιες πληροφορίες.
Υπογραμμίζεται ακόμη ότι στην περίπτωση που το ΠΔ δεν εκδοθεί, τότε μόνο θα ενεργοποιείται ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης με δυνατότητα παρέμβασης σε όλους τους κωδικούς, με εξαίρεση τους κωδικούς που αφορούν ευαίσθητες περιοχές. Τυχόν ενεργοποίηση του μηχανισμού αφορά μόνο δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς, θα βασίζεται αποκλειστικά στα στοιχεία της Eurostat και όχι σε μελλοντικές εκτιμήσεις και θα αφορά επίσης σε συγκεκριμένο ύψος προσαρμογής για συγκεκριμένες αποκλίσεις. Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να παρεμβαίνει εγκαίρως προκειμένου να μην υπάρχουν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους και να μην χρειάζεται ενεργοποίηση του μηχανισμού, αποφασίζοντας έτσι η ίδια για το μίγμα πολιτικής που θα αποτρέπει και θα προλαμβάνει αποκλίσεις.

Κλείσιμο της αξιολόγησης - Αποκατάσταση της σταθερότητας

Στη ύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, στο επίκεντρο βρέθηκε και η επικείμενη κρίσιμη συζήτηση για το ελληνικό χρέος. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αυτό που επιδιώκει η Αθήνα στο Eurogroup της 24ης Μαΐου είναι ένα σαφές σχέδιο στη βάση της απόφασης της προηγούμενης συνεδρίασης του Eurogroup, το οποίο θα αποκαθιστά τη σταθερότητα στη χώρα και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον.
Ο Αλέξης Τσίπρας, με συνέντευξή του στη Real News, τονίζει ότι η χώρα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές το 2017 και εμφανίζεται πεπεισμένος ότι ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. Σημειώνει επίσης ότι η ρύθμιση του χρέους θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών προς την ελληνική οικονομία.  Το μήνυμα πως μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος στο Eurogroup στις 24 Μαΐου η Ελλάδα γυρίζει σελίδα σε ένα νέο κεφάλαιο, έστειλε ο Νίκος Παππάς στο πλαίσιο των επαφών του με εκπροσώπους μεγάλων παγκοσμίως επενδυτικών ομίλων στη Νέα Υόρκη.
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο «κόφτης» θα θεσμοθετηθεί, αλλά θα παραμείνει ανενεργός. Δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί το 2017, καθώς το πλεόνασμα δίνει αισιοδοξία για επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, ενώ από το 2018 στόχος είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης να εκτονώσουν τη δημοσιονομική πίεση, όπως υπογράμμισε.
Πιθανή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις ο οποίος δηλώνει σίγουρος πως ο έκτακτος μηχανισμός δεν θα τεθεί σε λειτουργία, καθώς η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους. Από την πλευρά του, ο Πιέρ Μοσκοβίσι, τονίζει ότι μια συμφωνία θα περιλαμβάνει και το ζήτημα του χρέους, που πρέπει να ελαφρυνθεί.
Για επίδειξη υποκρισίας και κουτοπονηριάς κατηγόρησε το Μέγαρο Μαξίμου τη Νέα Δημοκρατία, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος, με αφορμή τη δήλωση  Ντομπρόβσκις ότι είναι επιλογή της κυβέρνησης να αυξήσει τους φόρους (αντί να προχωρήσει σε μέιωση δαπανών, βλέπε νέες περικοπές). Το Μαξίμου καλεί με ανακοίνωση του τη ΝΔ να παρουσιάσει τη δική της πρόταση για την έξοδο της χώρας από την κρίση που δεν άλλη από την περικοπή μισθών και συντάξεων.
Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ
- See more at: http://left.gr/news/stin-teliki-eytheia-gia-eurogroup-tis-24is-maioy-tin-tetarti-katatithetai-sti-voyli#sthash.dMzSDI0x.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου