Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Το προσφυγικό ως κρίση πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρθρο της Ρένας Δούρου στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ»





Σε άρθρο – παρέμβασή της στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» την Κυριακή 22 Μαΐου 2016, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, σημειώνει ότι «το προσφυγικό / μεταναστευτικό φαινόμενο, πρωτόγνωρης, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έκτασης, επιβάλλει σοβαρή, συστηματική, συνεκτική κοινή ευρωπαϊκή πολιτική. Όλες οι βαθμίδες διακυβέρνησης - Τοπική Αυτοδιοίκηση, κεντρικές κυβερνήσεις, ευρωπαϊκοί θεσμοί - οφείλουν να επιδείξουν έμπρακτη αλληλεγγύη».

Παράλληλα αναφέρεται στη σειρά ευρωπαϊκών επαφών που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Αττικής με στόχο: «πρώτον, την ενημέρωση για την κατάσταση του προσφυγικού / μεταναστευτικού και τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει στην Αττική, δεύτερον, την ανάδειξη της περιφερειακής διάστασης που μπορεί και πρέπει να λάβει η αντιμετώπιση του ζητήματος, τρίτον, την ανάγκη συντονισμού των ενεργειών / πρωτοβουλιών προκειμένου να καταστούν οι τοπικές και περιφερειακές αρχές συνομιλητές των αρμόδιων για το θέμα, θεσμών της ΕΕ». «Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η επιστολή που στείλαμε, οι Περιφέρειες Αττικής, Σικελίας και Λάτσιο, στην Κομισιόν, το Συμβούλιο, την Ευρωβουλή καθώς και τους δύο Ευρωπαίους Επιτρόπους για τη Μετανάστευση και την Ανθρωπιστική βοήθεια, κκ Αβραμόπουλο και Στυλιανίδη», σημειώνει η Περιφερειάρχης στο άρθρο της.


Βασικά σημεία του άρθρου της Περιφερειάρχη:
·        Βρισκόμαστε μπροστά σε νέα δεδομένα και επιβάλλονται νέες πολιτικές, όπως η ριζική αναθεώρηση του συστήματος του κανονισμού του Δουβλίνου και μια πραγματικά ενιαία πολιτική ασύλου.
·        Τούτο συνεπάγεται και τα αντίστοιχα νέα εργαλεία και μια ριζικά νέα αντιμετώπιση των σχέσεων της ΕΕ με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές, οι οποίες είναι σημαντικό να συμπεριληφθούν στους θεσμικούς συνομιλητές της Κομισιόν, να έχουν λόγο στον καθορισμό των πολιτικών αλλά και πρόσβαση στους υπάρχοντες και μελλοντικούς πόρους, στα σχετικά Ταμεία και χρηματοδοτικά εργαλεία.
·        Για αυτό και ο ρόλος των τοπικών και περιφερειακών αρχών στην προάσπιση και εμβάθυνση της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν είναι απλά κρίσιμος αλλά καθοριστικής σημασίας.
·        Γιατί αποτελούν κρίσιμης σπουδαιότητας οδό για την υπέρβαση της σημερινής κρίσης πολιτικής που αντιμετωπίζει η Ε.Ε.

Ολόκληρο το άρθρο της Περιφερειάρχη στο link: http://www.ethnos.gr/eponymos/arthro/to_prosfygiko_os_krisi_politikis_tis_ee-64379325/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου