Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Μήπως να υπερασπιστούμε το νέο Εθνικό Σχεδιασμό για τα απορρίμματα;


Κατερίνα Μπακιρτζή - Ανησυχία για την εφαρμογή των κατευθύνσεων του νέου Εθνικού Σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων εκφράζουν οργανώσεις πολιτών και αυτοδιοικητικά σχήματα. Πυρά κατά του τοπικού σχεδίου του Δήμου Θεσσαλονίκης και του περιφερειακού σχεδιασμού για τη Κεντρική Μακεδονία. Μιλούν για την συνάντηση stokokkino.gr οι Κ. Νικολάου, Ε. Ιωαννίδου, Χρ. Χατζηπαραδείσης, Δ. Σπανούδη, Σ. Λαζαρίδης και Μ. Σπάσος.
16 Μαΐου 2016 13:41:37
Περισσότερες από 20 συλλογικότητες και αυτοδιοικητικά σχήματα της Βόρειας Ελλάδας βρέθηκαν την Κυριακή στο Πολιτιστικό Κέντρο της Τούμπας σε μία συνάντηση για τη διαχείριση των αποβλήτων. Είναι η δεύτερη συνάντηση που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη μετά το Γενάρη του 2014 ενώ εντάσσεται σε ένα κύκλο συναντήσεων σε όλη την Ελλάδα που ξεκίνησε στις αρχές Απριλίου στην Αθήνα.

Μπορεί η συζήτηση να περιστράφηκε στον τρόπο εφαρμογής του νέου ΕΣΔΑ σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο όμως οι εξελίξεις στις τρεις περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας μονοπώλησαν το ενδιαφέρον καθώς οι συλλογικότητες που συμμετείχαν εκτιμούν πως το μέλλον δεν διαγράφεται ευνοϊκό εξαιτίας «της υπογραφής σύμβασης ΣΔΙΤ στη Δυτική Μακεδονία», του «υπερ-συγκεντρωτικού μοντέλου» διαχείρισης στην Κ. Μακεδονία αλλά και μιας «αμφιλεγόμενης αναπροσαρμογής» του σχεδιασμού στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη.


Δέσποινα Σπανούδη, χημικός μηχανικός και μέλος της ΠΡΩΣΥΝΑΤ

«Διαπιστώνουμε ότι στη πραγματικότητα επιχειρείται μία επαναφορά του παλιού μοντέλου, του φιλοεργολαβικού, του συγκεντρωτικού μοντέλου, που στηρίζεται κυρίως στη παραγωγή σύμμεικτων απορριμμάτων και στη διαχείριση τους και το οποίο υποτίθεται ο νέος ΕΣΔΑ ήρθε να ανατρέψει. Για αυτό κάνουμε μία προσπάθεια σε όλη τη χώρα να ξαναβάλουμε τα θέματα», δήλωσε stokokkino.gr η Δέσποινα Σπανούδη, χημικός μηχανικός και μέλος της ΠΡΩΣΥΝΑΤ.

«Είμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο, όντας η Ελλάδα στο τομέα διαχείρισης απορριμμάτων σε μία πολύ απελπιστική κατάσταση με μηδαμινά ποσοστά ανακύκλωσης και με τεράστια προβλήματα στις χωροθετήσεις, προφανώς ότι σχεδιαστεί θα ισχύει για πολλές δεκαετίες», υπογράμμισε.

Όσον αφορά τη Κεντρική Μακεδονία και την Ανατ. Μακεδονία και Θράκη επεσήμανε πως «έχουμε δύο περιφερειακούς σχεδιασμούς οι οποίοι στη πραγματικότητα και από το παράθυρο επαναφέρουν το συγκεντρωτικό μοντέλο».
«Ιδιαίτερα της Κεντρικής Μακεδονίας που ενώ ξεκινάει λέγοντας ότι θα εναρμονιστούμε με τους στόχους του νέου ΕΣΔΑ που προβλέπουν ότι μόλις το 24% των σκουπιδιών θα θάβεται διότι όλο το προηγούμενο έχει θεωρήσει ότι είτε θα προδιαλέγεται, είτε θα ανακτάται, ο Περιφερειακός Σχεδιασμός της Κεντρικής Μακεδονίας λέει ότι εναρμονίζεται με αυτούς τους στόχους αλλά λέει επίσης ‘’κάνω την εκτίμηση ότι μέχρι το 2020 δηλαδή τότε που ισχύουν τα σχέδια δεν θα γίνουν αυτά οπότε θα θάβω πάνω από το 80% των σύμμεικτων απορριμμάτων και θα τα επεξεργάζομαι’’ πράγμα που σημαίνει ότι στη πραγματικότητα σχεδιάζει σύμμεικτα απορρίμματα και μάλιστα με τρεις μεγάλες μονάδες, η μία εξ αυτών στη Δυτική Θεσσαλονίκη είναι μία υπερμονάδα. Μία πολύ συγκεντρωτική δομή. Η προηγούμενη εκδοχή που είχε εμφανιστεί ήταν μία μονάδα με προσανατολισμό ΣΔΙΤ δηλαδή σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα και καύση. Τώρα δεν ομολογείται το τι σχεδιάζεται αλλά στη πραγματικότητα φαίνεται ότι τέτοιου είδους υπεργοστάσια πρέπει να παράγουν πράγματα σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Εμείς θεωρούμε ότι με αυτό τον τρόπο επανέρχονται οι μεγάλοι ΣΜΑ στο Φοίνικα και την Νέα Ευκαρπία, οι μεγάλες μονάδες και γενικά η διαχείριση των σύμμεικτων απορριμμάτων», αναφέρει.

«Όταν σχεδιάζει σαν να μην υπάρχει ο νέος ΕΣΔΑ και λέει τι να κάνω σύμμεικτα θα έχω και ταυτοχρόνως προγραμματίζει τρεις μεγάλες μονάδες εκ των οποίων η μία υπερμονάδα χωρίς να λέει τι θα πράξει αλλά έχοντας το αμέσως προηγούμενο σχέδιο που ξέραμε ότι ήταν προσανατολισμένο σε ΣΔΙΤ και καύση, αυτό που είχαν και αδειοδοτημένο, και έχοντας πλέον και το προηγούμενο των δηλώσεων τόσο της δημοτικής αρχής Θεσσαλονίκης όσο και του προέδρου του ΦΟΔΣΑ ότι η καύση μας αρέσει αντιλαμβάνεστε ότι τα πράγματα κατευθύνονται προς τα εκεί πάνε να δημιουργηθούν τετελεσμένα γεγονότα», τονίζει.

Κώστας Νικολάου, μέλος της πρωτοβουλίας για την κοινωνική διαχείριση των απορριμμάτων

«Στόχος είναι η αλληλοενημέρωση για τις εξελίξεις που υπάρχουν ιδιαίτερα διότι παρά τη θετική κατεύθυνση του ΕΣΔΑ οι διαδικασίες και οι εξελίξεις για την εφαρμογή του σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο είναι ανησυχητικές καθώς τείνουν προς την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων με διάφορους τρόπους και μεθόδους, πράγμα που θα ακυρώσει το χαρακτήρα και την κατεύθυνση που έχει ο νέος ΕΣΔΑ», δήλωσε stokokkino.gr το μέλος της πρωτοβουλίας για την κοινωνική διαχείριση των απορριμμάτων, Κώστας Νικολάου.

Όσον αφορά το σχεδιασμό για την Κεντρική Μακεδονία υπογράμμισε πως «το σημαντικό είναι ότι για να ακολουθηθεί ο νέος ΕΣΔΑ θα πρέπει να διαμορφωθούν τοπικά και περιφερειακά σχέδια που να στηρίζονται στους βασικούς άξονες πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση μέσα από μικρής κλίμακας, σε κάθε Δήμο ή διαμέρισμα, και όχι με φαραωνικές εγκαταστάσεις όπως τεράστιοι ΣΜΑ ή όπως η ενεργειακή αξιοποίηση όπως τα 2 εργοστάσια καύσης».

Ελ. Ιωαννίδου, επικεφαλής της παράταξης «Γειτονιές σε δράση» στο Δήμο Θεσσαλονίκης

«Είχαμε μία συζήτηση με κοινή συνισταμένη την κοινωνική διαχείριση των απορριμμάτων, την απόρριψη των ΣΔΙΤ σε όλες τις βάσεις της διαχείρισης. Εμείς διεκδικούμε να υπάρξει μία σοβαρή πολιτική στη διαλογή στη πηγή, στη κομποστοποίηση στη γειτονιά και στο σπίτι, στην επαναχρησιμοποίηση κάτι για το οποίο βλέπουμε ενώ ο Δήμος τουλάχιστον για αυτό πρόσκειται θετικά δεν κάνει πάλι τίποτα, είμαστε ενάντια στη καύση με οποιαδήποτε μορφή και οποιοδήποτε όνομα της δίνεται και θεωρούμε ότι τα σκουπίδια μπορούν να αποτελέσουν μία πηγή πλούτου για τη κοινωνία όταν η διαχείριση τους γίνει από τους πολίτες, να συνοδευτεί από συνεργατικές μορφές με δημοκρατία, διαφάνεια και βασικό στόχο τη μείωση των απορριμμάτων», δήλωσε stokokkino.gr η επικεφαλής της παράταξης «Γειτονιές σε δράση» στο Δήμο Θεσσαλονίκης Ελ. Ιωαννίδου.

Όσον αφορά το τοπικό σχέδιο του Δήμου Θεσσαλονίκης το χαρακτήρισε «υποκριτικό» καθώς «ακόμα και τα στοιχεία που παρουσιάζονται θεωρούμε ότι δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα».

«Για το ζήτημα της ανακύκλωσης θα θέλαμε ο Δήμος Θεσσαλονίκης να διακόψει τη συνεργασία του με την ΕΕΑΑ και να κάνει ένα μεγάλο κάλεσμα σε τέτοιου είδους οργανώσεις βάσεις για να γίνει η διαχείριση των ανακυκλώσεων υλικών ώστε το κέρδος να μένει στη Θεσσαλονίκη και βέβαια εννοείται ότι είμαστε ενάντια σε κάθε απόπειρα να μπει η καύση από τη πίσω πόρτα», πρόσθεσε.

Χρήστος Χατζηπαραδείσης, πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος ευρύτερης περιοχής Λαγκαδά

«Τα τελευταία δέκα χρόνια έχουμε το έντονο πρόβλημα του ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Μιλάμε για ένα ΧΥΤΑ, που κάθε άλλο είναι Χώρος Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων, μιλάμε για έναν παντοδέκτη, μία χωματερή που αυτή τη στιγμή δέχεται τα πάντα μέχρι και ανεπεξέργαστα νοσοκομειακά απόβλητα»  Υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος ευρύτερης περιοχής Λαγκαδά, Χρήστος Χατζηπαραδείσης.

Παράλληλα σχετικά με το νέο ΕΣΔΑ επισήμανε πως «αποτελεί βάση αρκεί να τηρηθεί όπως είναι αρχικά σχεδιασμένο από όμορους Δήμους, να κάνουν δικές τους μονάδες» και να τηρηθούν οι ευρωπαϊκές οδηγίες. «Τότε θα λειτουργεί ο ΧΥΤΑ που μας υποσχέθηκαν με το 25% των απορριμμάτων», πρόσθεσε και ζήτησε να ανοίξει ο φάκελος του ΧΥΤΑ Μαυροράχης από τις εισαγγελικές αρχές.

«Η τοπική αυτοδιοίκηση μέχρι σήμερα φέρει τεράστιες ευθύνες γιατί τάχθηκε πάρα πολλές φορές με τη κεντρική εξουσία και κατ’ επέκταση με τα συμφέροντα μεγαλοεργολάβων», τόνισε εξηγώντας πως πολλοί Δήμαρχοι υποστήριζαν «να γίνουν εργοστάσια καύσης» γεγονός « απαράδεκτο για εμάς».

Μ. Σπάσος, μέλος του Δικτύου φορέων κατά του ΣΜΑ Ευκαρπίας- γραμματέας Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ευκαρπίας

«Υπάρχουν πολλές προτάσεις αλλά η μεγάλη μας ανησυχία είναι ότι ενώ ο νέος ΕΣΔΑ φαίνεται ότι βαδίζει στο σωστό δρόμο αργεί πολύ να εφαρμοστεί. Οι περιφερειακοί σχεδιασμοί που έχουν βγει σαν προτάσεις δυστυχώς δεν είναι εναρμονισμένοι», εκτίμησε μιλώντας stokokkino.gr το μέλος του Δικτύου φορέων κατά του ΣΜΑ Ευκαρπίας- γραμματέας Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ευκαρπίας Μιχ. Σπάσος.

«Πάλι μιλούν για μεγάλα έργα», τόνισε και πρόσθεσε πως «για παράδειγμα ο ΠΕΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας έβαλε πάλι στο παιχνίδι το ΣΜΑ Ευκαρπίας που είναι γιγαντιαίων διαστάσεων. Δυστυχώς πολλά ΠΕΣΔΑ μιλούν για συγκεντρωτικά έργα τεράστια, τα οποία αποθαρρύνουν τον κόσμο να ασχοληθεί με τη διαχείριση απορριμμάτων».

«Το μήνυμα μας είναι ότι μιλάμε για αποκεντρωμένη διαχείριση απορριμμάτων, όπως λέει και ο νέος ΕΣΔΑ, που δεν στηρίζεται στη καύση, ούτε σε γιγάντια έργα. Επιτέλους θα πρέπει να εφαρμοστεί στη πράξη αυτό που γίνεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια, η ορθή διαχείριση απορριμμάτων με πρωτοβουλία των πολιτών», κατέληξε.

Σ. Λαζαρίδης, Αντιδήμαρχος Πρασίνου Παύλου Μελά

«Έχουμε καταρτίσει ένα τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων μέσα από δημόσια διαβούλευση με τους Συλλόγους, τους φορείς και τους πολίτες. Το περάσαμε από όλες τις επιτροπές και το δημοτικό συμβούλιο με όλες τις παρατηρήσεις. Το καταθέσαμε και στον ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας. Είμαστε έτοιμοι, περιμένουμε να ψηφιστεί ο Περιφερειακός Σχεδιασμός ώστε να μπορέσουμε τις δράσεις που προτείνουμε για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, να τις χρηματοδοτήσουμε», υπογράμμισε stokokkino.gr Αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Παύλου Μελά Σ. Λαζαρίδης.

Ερωτηθείς για τις επικρίσεις που δέχεται ο νέος ΠΕΣΔΑ δήλωσε πως «σίγουρα δεν είναι ακριβώς όπως προτρέπει ο ΕΣΔΑ αλλά θέλω να πιστεύω ότι τουλάχιστον είναι ένα βήμα προς τα μπροστά».

«Γιατί δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η διαχείριση των απορριμμάτων στη Κεντρική Μακεδονία είχε πάρει έναν λάθος δρόμο χωρίς να προσπαθούμε πραγματικά να δουλέψουμε τη πυραμίδα της σωστής διαχείρισης των απορριμμάτων με πρόληψη και μείωση των απορριμμάτων στη πηγή, επανάχρηση, ανακύκλωση και κοιτούσαμε μόνο στο τέλος πως θα μπορέσουμε να μαζέψουμε περισσότερα σκουπίδια για να φτιάξουμε μεγάλες μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων, είτε με τη καύση των απορριμμάτων, είτε τη πυρόλυση, την αεριοποίηση. Είναι όμως ένα σημαντικό βήμα ότι έστω και αργά αρχίζει να προσαρμόζεται ο ΠΕΣΔΑ στις επιταγές του νέου ΕΣΔΑ. Μη τα βλέπουμε όλα στραβά», πρόσθεσε.

Κοινό ψήφισμα κατά ΣΔΙΤ και καύσης

Οι συλλογικότητες εκφράζουν φόβους πως στη Βόρεια Ελλάδα οι εξελίξεις δεν ακολουθούν τις κατευθύνσεις του νέου ΕΣΔΑ και δημιουργούν τις συνθήκες για περεταίρω είσοδο των ιδιωτών καθώς και επαναφέρουν περιβαλλοντοκτόνες επιλογές όπως η καύση των αποβλήτων ή των προϊόντων της επεξεργασίας τους σαν βασική μέθοδος διαχείρισης. Μέθοδος που όμως δεν προβλέπεται από το νέο ΕΣΔΑ και για αυτό οι Συλλογικότητες χαρακτηρίζουν «υστερόβουλες» τις προτάσεις για αποδοχή τεχνολογιών καύσης, που «θέλουν να εκμεταλλευτούν την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η διαχείριση των αποβλήτων».

«Μας ανησυχούν, εξίσου, οι καθυστερήσεις και οι παλινδρομήσεις στην υλοποίηση του νέου εθνικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων (ΕΣΔΑ), ιδιαίτερα στην κατεύθυνση της συγκρότησης του δημόσιου φορέα διαχείρισης, της ριζικής αναδιάρθρωσης του συστήματος ανακύκλωσης, της προώθησης των αναγκαίων νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα βοηθήσουν τους δήμους στην εφαρμογή των τοπικών σχεδίων διαχείρισης και της ανασυγκρότησης των φορέων διαχείρισης», αναφέρουν σε κοινό ψήφισμά τους.

Σε ότι αφορά στις συμβάσεις ΣΔΙΤ  εκτιμούν πως είναι «ένα εργαλείο εκτεταμένης ιδιωτικοποίησης και επιβολής ενός ακριβού, συγκεντρωτικού και αντιπεριβαλλοντικού μοντέλου διαχείρισης των αποβλήτων» καθώς αφορούν τη διαχείριση σύμμεικτων αποβλήτων και «αποκλείουν την περίπτωση να επιτευχθούν οι στόχοι του ΕΣΔΑ, αφού συνδέονται με τον όρο της ύπαρξης τεράστιων εγγυημένων ποσοτήτων σύμμεικτων για περίοδο από 25-28 έτη». Παράλληλα οι συμβάσεις ΣΔΙΤ εκτιμούν οι συλλογικότητες «αποτρέπουν κάθε προσπάθεια των δήμων, τώρα και στο μέλλον, να αναπτύξουν αποκεντρωμένες υποδομές ήπιας διαχείρισης».

Στον αντίποδα προτείνουν την ταχεία επεξεργασία, χρηματοδότηση και υλοποίηση νέων περιφερειακών σχεδίων και τοπικών σχεδίων διαχείρισης, στη βάση «του μόνου εναλλακτικού μοντέλου, που έχει βάσιμες ελπίδες γρήγορης υλοποίησης και παραγωγής αποτελεσμάτων, αυτού της αποκεντρωμένης διαχείρισης, με έμφαση στις πολιτικές πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης και προδιαλογής των υλικών».
 http://www.stokokkino.gr/article/1000000000032601/Mipos-na-uperaspistoume-to-neo-Ethniko-Sxediasmo-gia-ta-aporrimmata

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου