ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
Την ένταξη της φεμινιστικής πολιτικής σε όλο το φάσμα της εξωτερικής πολιτικής επιχειρεί για πρώτη φόρα η κυβέρνηση της Σουηδίας.
Το φιλόδοξο σχέδιο αποσκοπεί στην εξωτερίκευση της φεμινιστικής πολιτικής, ενδυναμώνοντας τη θέση της γυναίκας στο διεθνές στερέωμα. Δεν είναι τυχαίο ότι το ήμισυ των μελών του υπουργικού συμβουλίου είναι γυναίκες και αυτή η πολιτική επιλογή στέλνει το μήνυμα πως υπάρχει εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους. Η "Αυγή" βρέθηκε προ ημερών στη Στοκχόλμη και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με μέλη του υπουργικού συμβουλίου προκειμένου να εξηγήσουν την πρωτότυπη αυτή πρωτοβουλία.

"Θέλουμε τις καλές πρακτικές μας να τις βγάλουμε εκτός συνόρων"

"Επιδίωξή μας είναι να 'καθετοποιήσουμε' τη φεμινιστική πολιτική και να την επεκτείνουμε σε όλα τα πεδία της εξωτερικής πολιτικής", εξηγεί στην "Α" η υπουργός Εξωτερικών Μαργκότ Γουόλστρομ, προσθέτοντας: "Είναι η πρώτη φορά που η φεμινιστική κυβέρνηση στην οποία συμμετέχω ξεκινά αυτό το εγχείρημα". Αναλύοντας το σκεπτικό της, σημειώνει πως "Ήδη η Σουηδία έχει κάνει σημαντικά βήματα στην πολιτική για την ισότητα" και "γι' αυτό θέλουμε τις καλές πρακτικές μας να τις βγάλουμε εκτός συνόρων, αναδεικνύοντας ότι η θέση των γυναικών όχι μόνο είναι ισότιμη με του άνδρα, αλλά ότι οι γυναίκες μπορούν να τα καταφέρουν σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής". "Για εμάς η φεμινιστική πολιτική δεν είναι μόνο εθνικό ζήτημα, ούτε καν ευρωπαϊκό. Για εμάς πρέπει να αποκτήσει την παγκόσμια διάσταση που της αναλογεί" τονίζει η Μ. Γουόλστρομ.
Η πρωτοβουλία της σουηδικής κυβέρνησης για ένταξη της φεμινιστικής πολιτικής σε όλο το φάσμα της εξωτερικής πολιτικής έχει ως αφετηρία της πληθώρα μελετών που κατά καιρούς έχουν εκπονηθεί από διεθνείς οργανισμούς και αναγνωρίζουν την σημαντική συμβολή των γυναικών στη διαχείριση κρίσεων, που εκτείνονται από πολέμους έως φυσικές καταστροφές, αλλά και εφαρμογή πολιτικών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Οι γυναίκες ξέρουν να μεσολαβούν

"Η αποτελεσματικότητα των γυναικών σε πληθώρα ζητημάτων είναι πραγματικά κάτι καταπληκτικό" συνεχίζει η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών. "Ακόμη και οι ίδιες οι γυναίκες εκπλήσσονται όταν αναγνωρίζουν πόσο υψηλές δυνατότητες έχουν" υπογραμμίζει, προσθέτοντας: "Θα σας δώσω ένα απλό παράδειγμα. Σε όσες περιπτώσεις έχουν αναλάβει καθήκοντα διαμεσολάβησης σε εμπόλεμες καταστάσεις, τα έχουν πάει περίφημα. Έχουν όχι μόνο την απαιτούμενη ευαισθησία, αλλά και την αντίληψη να διαχειριστούν τόσο δύσκολες καταστάσεις, επιτυγχάνοντας κατάπαυση του πυρός, αλλά και διάσωση του πληθυσμού".
Το υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας έχει ξεκινήσει μέσω των πρεσβειών του ειδική καμπάνια ενημέρωσης των χωρών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου για ενδυνάμωση πρακτικών που στηρίζουν τις θέσεις της γυναίκας. Την ίδια στρατηγική ακολουθεί και σε οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε. και ο ΟΟΣΑ. Στόχος είναι να ενισχυθεί η συμμετοχή των γυναικών στις ειρηνευτικές διαδικασίες εμπλέκοντας γυναίκες - ηγέτιδες, ακτιβίστριες και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

"Επιδιώκουμε τον ισότιμο ρόλο των γυναικών στην αγορά εργασίας"

"Η δράση της σουηδικής κυβέρνησης για ενίσχυση της φεμινιστικής πολιτικής δεν αφορά μόνο το πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, αλλά είναι ένας διαρκής αγώνας και στο εσωτερικό της χώρας" εξηγεί στην "Α" η Άσα Ρέγκνερ, υπουργός για το Παιδί, τους Ηλικιωμένους και την Ισότητα των Φύλων. "Πρέπει να φτάσουμε στο επίπεδο ισότητας, που είχαμε πριν από κάποια χρόνια" τονίζει, προσθέτοντας: "Άλλωστε, ο στόχος μας είναι ο ισότιμος διαμοιρασμός θέσεων με βάση το φύλο, δηλαδή 50% γυναίκες και 50% άνδρες, όχι μόνο στις κυβερνητικές θέσεις αλλά και σε όλο το φάσμα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής". "Προωθούμε, μάλιστα, δράσεις μέσα από την απόδοση κινήτρων οικονομικών και άλλων σε όσες επιχειρήσεις στις θέσεις ευθύνης και διοίκησης τοποθετούν γυναίκες. Προφανώς και οι επιχειρήσεις επιλέγουν ποιες γυναίκες είναι ικανές για να αναλάβουν καθήκοντα" τονίζει η Άσα Ρέγκνερ, προσθέτοντας: "Όμως ακόμη τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά". Αντιθέτως, "ικανοποιητικά" χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα σε θέσεις ευθύνης στη Δημόσια Διοίκηση και σε οργανισμούς του Δημοσίου.

"Δεν είναι τα πάντα οικονομία, γιατί χρειάζεται ποιότητα ζωής"

"Δεν εφησυχάζουμε, όμως, γιατί τα καλά αποτελέσματα σε κάποιον τομέα προκαλούν στην καλύτερη περίπτωση στασιμότητα" τονίζει η Άσα Ρέγκνερ. Αναγνωρίζοντας την κατάτμηση της αγοράς εργασίας σε καλές και "λιγότερο καλές" δουλειές, η υπουργός τονίζει: "Πρέπει να γίνουν δυναμικές παρεμβάσεις στον χώρο της αγοράς εργασίας προκειμένου να αμβλυνθούν οι ανισότητες εις βάρος των γυναικών". "Μας προβληματίζει έντονα η προτίμηση από πλευράς εργοδοτών στις γυναίκες σε συγκεκριμένους κλάδους, όπου ανθεί η μερική απασχόληση" τονίζει η υπουργός, αναγνωρίζοντας ότι στις δουλειές μερικής απασχόλησης οι αμοιβές είναι χαμηλές, το ωράριο ευέλικτο και οι προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης μηδαμινές. "Θέλουμε να βελτιώσουμε τη θέση της γυναίκας στο σκέλος της διαπραγματευτικής της ισχύος στην αγορά εργασίας" υπογραμμίζει, εξηγώντας ότι "πρέπει σε αυτές να δημιουργηθούν κίνητρα προκειμένου να συμμετέχουν και οι άνδρες, όχι στην κατεύθυνση της μείωσης των μισθών, αλλά στην αύξησή τους, με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών και όρων εργασίας και για τα δύο φύλα". "Δεν είναι τα πάντα οικονομία, γιατί χρειάζεται ποιότητα ζωής και, για να επιτευχθεί αυτή, απαιτείται συνεχώς να παλεύουμε για την ισότητα" τονίζει.

Ακόμη αναζητούν τις αιτίες τις ενδοοικογενειακής βίας

Ωστόσο, έντονη είναι η ανησυχία για την ενδοοικογενειακή βία. "Παρ' ότι δεν έχει αυξηθεί, για πολλά χρόνια έχει μείνει στα ίδια επίπεδα. Παρά τις πολιτικές για την ισότητα που εφαρμόζουν για πάρα πολλά χρόνια οι κυβερνήσεις μας, δεν έχουν βρει την αιτία του προβλήματος" τονίζει η Άσα Ρέγκνερ. "Αυτό αποτελεί ένδειξη ότι έχουμε πολλή δουλειά ακόμη να κάνουμε" υπογραμμίζει αποδίδοντας την αιτία της ενδοοικογενειακής βίας εις βάρος των γυναικών στην χρήση αλκοόλ, ναρκωτικών ή σε ψυχολογικούς παράγοντες.
Για την εξάλειψη της ενδοοικογενειακής βίας, η Λένα Γουόλβιστ, ερευνήτρια και ακτιβίστρια, η οποία συμμετέχει στην καμπάνια για την ενίσχυση της συμμετοχής των ανδρών στη φεμινιστική πρακτική, μιλώντας στην "Α", τονίζει: "Υπάρχει ένας σημαντικός παράγοντας, ο οποίος συνίσταται σε ένα σύμπλεγμα στερεοτύπων για το πώς πρέπει να είναι ο δυνατός άνδρας, ο οποίος είναι γυμνασμένος, έχει επιτύχει στην καριέρα του, δεν κλαίει, οδηγεί γρήγορα, πίνει αλκοόλ και κάνει καλό σεξ. Αυτό το στερεότυπο πρέπει να σπάσουμε!".

"Η πατρότητα είναι εξίσου σημαντική με τη μητρότητα"

Η ακτιβίστρια εξηγεί ότι η καμπάνια εστιάζει στο πώς ο άνδρας θα ενισχύσει την πατρότητά του και κατ' επέκταση την ενεργό ενασχόληση με τα παιδιά του, θα μπορεί να εκφράσει τα τρυφερά του αισθήματα και δεν θα φοβάται εάν "οι άλλοι άνδρες θα τον πουν ομοφυλόφιλο!". "Έχουμε καταφέρει το 30% των εθελοντών που συμμετέχουν στην καμπάνια να είναι άνδρες" τονίζει η Λ. Γουόλβιστ, αναφέροντας ότι "σε αυτό το εγχείρημα η ανταπόκριση των ανδρών γίνεται σταδιακά όλο και μεγαλύτερη". "Οι άνδρες αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι δεν αρκεί να αξιοποιούν τα ωφελήματα της περιόδου γονικής άδειας, αλλά ότι είναι φορείς πατρότητας, η οποία είναι το ίδιο σημαντική με τη μητρότητα" υπογραμμίζει.
"Είμαι φορολογούμενος πολίτης. Έχω πληρώσει τους απαιτούμενους φόρους και τώρα είμαι σε γονική άδεια" τονίζει ο 39χρονος Μπεν, δημοσιογράφος σε εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας, ο οποίος συμμετέχει στην καμπάνια. "Είμαι χαρούμενος που έχω τη δυνατότητα να μεγαλώσω τον γιο μου. Μοιράσαμε με τη σύντροφό μου γονική άδεια των 14 μηνών και εδώ και έξι μήνες, εγώ φροντίζω τον γιο μου και η σύντροφός μου δουλεύει" εξηγεί ο Μπεν και συμπληρώνει: "Παίρνω το 80% του μισθού μέσω επιδόματος από το κράτος και είμαι πολύ χαρούμενος που μπορώ και βλέπω κάθε μέρα τον γιο μου να μεγαλώνει!". Ενώ χαριτολογεί λέγοντας: "Εντάξει, κάποιες φορές είναι κουραστικές οι δουλειές του σπιτιού, αλλά είναι πολύ μεγάλο δώρο για μένα να μεγαλώνω τον γιο μου και να κάνω διάλειμμα από τη δουλειά"...