Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Αίτηση ακύρωση του νέου ΕΣΔΑ κατέθεσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αναβλήθηκε από το ΠεΣυ Πελοποννήσου η έγκριση της ΜΠΕ για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων των δήμων Άργους, Ναυπλίου κι Επιδαύρου



Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η Περιφέρεια Πελοποννήσου ζητώντας την ακύρωση του νέου ΕΣΔΑ (Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων), ανακοίνωσε σήμερα ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, μιλώντας στο περιφερειακό συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου κατέθεσε αίτηση ακύρωσης, ύστερα από ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής, κατά της ΠΥΣ 49 της 15 Δεκεμβρίου 2015, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ174 τεύχος Α του 2015, με την οποία εγκρίθηκε ο νέος ΕΣΔΑ.
Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης ανέφερε πως, πρόκειται για πολιτική πράξη ευθύνης απέναντι στους πολίτες της Πελοποννήσου, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος και η δημόσια υγεία.
Από την Περιφέρεια επισημαίνεται πως, «πρόκειται για ένα σχεδιασμό με σοβαρά σφάλματα στις επιλογές του, με πλειάδα εκ των προτέρων ατεκμηρίωτους αποκλεισμούς τεχνολογιών και μεθοδολογιών, που κατά παράδοξο τρόπο δε συνοδεύεται από Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και φυσικά καμία πρόβλεψη για τη χρηματοδότησή του».
Υπογραμμίζεται πως, «μεταθέτει στο απώτερο μέλλον την οριστική λύση για τα σκουπίδια και ξαναφέρνει στο προσκήνιο την περιβαλλοντική και υγειονομική βόμβα χιλιάδων τόνων σκουπιδιών έξω από τα σπίτια μας».
Εν τω μεταξύ το περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου ανέβαλε με εισήγηση της αντιπεριφερειάρχη και προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής Ντίνας Νικολάκου, την συζήτηση γνωμοδότησης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων των Δήμων 'Αργους, Ναυπλίου, αλλά και του Δήμου Επιδαύρου που θα εξυπηρετηθεί από την μονάδα που οι δύο μεγαλύτεροι δήμοι της Αργολίδας επιθυμούν να δημιουργήσουν.
Οι τρεις δήμαρχοι μιλώντας στο ΠεΣυ αντιτάχθηκαν στην πρόταση της αναβολής και ζήτησαν να δοθεί θετική γνωμοδότηση, όπως είναι και η εισήγηση των υπηρεσιών της Περιφέρειας με τις παρατηρήσεις που έχουν γίνει, δεδομένου ότι ο μελετητής έχει απαντήσει μια προς μία τις αιτιάσεις και η απάντηση είχε διανεμηθεί και στους περιφερειακούς συμβούλους. Επιπλέον ζήτησαν να προχωρήσει το έργο, γιατί το πρόβλημα είναι μεγάλο, αφορά όλους και επί της ουσίας δεν πρόκειται να κάνουν κάτι διαφορετικό από αυτό που ήδη κάνει με επιτυχία ο δήμος Καλαμάτας, ο δήμος Ευρώτα, αλλά και ο δήμος Βόρειας Κυνουρίας. Υπογράμμισαν μάλιστα πως θα πρέπει να τους ‘'επιβραβεύσουν'' εγκρίνοντας την ΜΠΕ της προσωρινής διαχείρισης, αφού οι δύο δήμοι με ιστορικό αντιπαλότητας κατόρθωσαν να ομονοήσουν και από κοινού προσπαθούν να επιλύσουν ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Ο περιφερειάρχης χαρακτήρισε το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων πολιτικό και σημείωσε πως με τον νέο ΕΣΔΑ δεν προβλέπεται ενδιάμεσο στάδιο διαχείρισης και σημείωσε πως το κόστος του νέου ΕΣΔΑ υπερβαίνει το 1 δις ευρώ, ενώ εκτίμηση πως αν δεν αλλάξει η κατάσταση το πρόβλημα με τα σκουπίδια λόφους στις πόλεις θα επανέλθει και θα είναι οξύ, αφού προχωρά η αποκατάσταση των παλαιών ΧΑΔΑ και καταγράφονται αυτοί από την υπηρεσία περιβάλλοντος της Ε.Ε..
Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ζήτησαν να συζητηθεί και να δοθεί η θετική γνωμοδότηση που εισηγούνται οι υπηρεσίες της Περιφέρειας μαζί με τις παρατηρήσεις που κάνουν.
Στο τέλος και ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η αντιπολίτευση το θέμα αναβλήθηκε για να επανέλθει μετά από δεκαπέντε ημέρες με τον δήμαρχο 'Αργους Δημήτρη Καμπόσο να δηλώνει στο περιφερειακό συμβούλιο πως πρόκειται για λαθεμένη απόφαση.
ΠΗΓΗ-ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου