Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

ΣΥΡΙΖΑ: “Με γρήγορα βήματα στην εφαρμογή του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων”



Ανακοίνωση των Τμημάτων Οικολογίας – Περιβάλλοντος & Χωρικού σχεδιασμού και Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ
Την Παρασκευή 12-2-2016 συνεδρίασαν από κοινού οι ομάδες εργασίες για την διαχείριση απορριμμάτων του Τμήματος Οικολογίας – Περιβάλλοντος & Χωρικού σχεδιασμού και του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ.
Τα συμπεράσματα της συνεδρίασης είναι τα εξής:

  • Ο Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) προχωρά παρά τις καθυστερήσεις και υπονόμευση παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, που βρίσκονταν στο αντίθετο πολιτικό σχέδιο της συγκεντρωτικής διαχείρισης και ιδιωτικοποίησης.
  • Η καύση σύμμεικτων αστικών απορριμμάτων ως μέθοδος διαχείρισης σε αυτή την φάση δεν μπορεί να είναι αποδεκτή. Σύμφωνα με τον νέο ΕΣΔΑ “Μέθοδοι θερμικής ανάκτησης ενέργειας δευτερογενών στερεών στερεών καυσίμων όπως η καύση, η αεριοποίηση, η πυρόλυση, η αεριοποίηση plasma κ.ά. θεωρούνται διεργασίες υψηλής περιβαλλοντικής όχλησης και βάσει της αρχής της προφύλαξης δεν ενδείκνυνται από τον παρόντα σχεδιασμό”.
  • Η αυστηρή εφαρμογή της πυραμίδας της ευρωπαϊκής οδηγίας όπως αναφέρεται και στον ΕΣΔΑ προϋποθέτει την εξάντληση των στόχων της διαλογής στην πηγή, της ανάκτησης, της ανακύκλωσης – κομποστοποίησης και έπειτα να αναζητηθούν άλλες λύσεις.
  • Ο δημόσιος χαρακτήρας της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι αδιαπραγμάτευτος. Οι συμπράξεις ιδιωτικού, δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ) οφείλουν να ακολουθούν τους στόχους, που θέτει ο ΕΣΔΑ. Σε διαφορετική περίπτωση μεταβάλλουν τους όρους της δημόσιας διαχείρισης απορριμμάτων.
  • Προέχει σε αυτή τη φάση να βρεθούν οι ενδιάμεσες λύσεις για να σταματήσουν τα πρόστιμα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να προχωρήσει με γρήγορα βήματα η διαλογή στην πηγή, η ανακύκλωση – κομποστοποίηση. Αυτό προϋποθέτει την ολοκλήρωση και την εφαρμογή των Τοπικών Δημοτικών Σχεδίων, που θα οργανώσουν την διαλογή στην πηγή τουλάχιστον μέχρι τους στόχους, που θέτει ο ΕΣΔΑ. Προϋποθέτει επίσης να γίνουν γρήγορα οι απαραίτητε; νομικές αλλαγές, για να διευκολυνθούν οι Δήμοι και οι πολίτες να προχωρήσουν δυναμικά στην ανακύκλωση – κομποστοποίηση.
  • Ιδιαίτερα για την Περιφέρεια της Αττικής, που κατοικεί ο μισός πληθυσμός της χώρας, η κατάργηση των ΣΔΙΤ και η αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) πρέπει να ανοίξουν τον δρόμο για την οικολογική διαχείριση απορριμμάτων με κοινωνική δικαιοσύνη. Οι όποιες προσπάθειες συμφερόντων για επαναφορά του συγκεντρωτικού σχεδιασμού και της ιδιωτικοποίησης μέσω των καθυστερήσεων και αγκυλώσεων δεν θα μπορέσει να ανακόψει τον σχεδιασμό.
15-2-2016
Τμήμα Οικολογίας – Περιβάλλοντος & Χωρικού σχεδιασμού
Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης
- See more at: https://left.gr/news/syriza-me-grigora-vimata-stin-efarmogi-toy-ethnikoy-shediasmoy-diaheirisis-apovliton#sthash.rUWcMb3W.ODPU5KYK.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου