Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

(εξαιρετικό)! Πρωτοβουλία συντονισμού για την προώθηση σημαντικών έργων στη Δυτική Αθήνα



Καθολική απάντηση σε σημαντικά,  υπερτοπικά, προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι της Δυτικής Αθήνας στοχεύει να δώσει η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη δημιουργία μόνιμης  Επιτροπής Συντονισμού των συναρμόδιων υπουργείων και  υπηρεσιών, της Περιφέρειας και των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής. Η πρόταση για τη σύσταση της Επιτροπής έγινε δεκτή με ικανοποίηση σε  ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΝ με την συμμετοχή υπουργών και των επικεφαλής της Περιφέρειας Αττικής και των Δήμων. 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν: Ο Υπουργός  Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Πάνος Κουρουμπλής. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης. Ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης. Ο Υφυπουργός  Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Μπαλάφας. Επίσης, η ΓΓ του  Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας , Χριστίνα Μπαριτάκη,   η ΓΓ Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ειρήνη Κλαμπατσέα, ο  Ειδικός Γραμματέας Υδάτων  Ιάκωβος Γκανούλης, και υπηρεσιακά στελέχη.
Από την Περιφέρεια Αττικής συμμετείχαν η Περιφερειάρχης  Ρένα Δούρου  και ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών,  Σπύρος Τζόκας.
Επίσης, οι δήμαρχοι Αγίας Βαρβάρας Γιώργος Καπλάνης, Αγίων Αναργύρων – Καματερού Νίκος Σαράντης, Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας, Ιλίου Νίκος Ζενέτος, Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης, Πετρούπολης Βαγγέλης Σίμος, Φυλής Χρήστος Παππούς και Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος.
Δύο βασικά προβλήματα κυριάρχησαν στη συζήτηση, έχοντας επείγοντα χαρακτήρα:
              η  προώθηση αντιπλημμυρικών έργων, καθώς οι επιπτώσεις από τις τελευταίες πλημμύρες ήταν τραγικές, με απώλεια ανθρώπινων ζωών, αλλά  και  εκτεταμένες ζημιές
              το Πάρκο Τρίτση, του οποίου η λειτουργία και η διαχείριση έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, με αποτέλεσμα να απαιτείται άμεση λύση
Η σύνθεση της σύσκεψης επέτρεψε να γίνει μια πρώτη συζήτηση και για άλλα, πολύ σοβαρά ζητήματα, διαχείρισης και παρεμβάσεων στο αστικό τοπίο των δήμων της περιοχής, για τα οποία έγινε γόνιμη ανταλλαγή απόψεων.
Ως το μεγαλύτερο εμπόδιο, που δεν επιτρέπει να προχωρήσουν εγκαίρως και αποτελεσματικά έργα  και παρεμβάσεις,  αναδείχθηκε μέσα από την συζήτηση, η  γραφειοκρατία, η οποία καθυστερεί υπέρμετρα την  ανάθεση και δημοπράτηση έργων, την εκπόνηση μελετών και ό,τι άλλο απαιτείται προκειμένου να υλοποιηθούν τα έργα. Η πολυνομία, ζητήματα αρμοδιοτήτων, η αναγκαστική εμπλοκή διαφορετικών  υπηρεσιών, είναι μερικά ακόμη προβλήματα στα οποία δόθηκε  έμφαση κατά τη διάρκεια της σύσκεψης.
Η Επιτροπή καλείται να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες συντονισμού, να προωθήσει έργα, να βοηθήσει στην  υπέρβαση εμποδίων και να φέρει, τελικά, πιο κοντά χρονικά την πραγματοποίηση σημαντικών έργων που θα  αλλάξουν προς το καλύτερο τη ζωή των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας, βάζοντας τέλος στην «κακοδαιμονία» πολλών ετών.
https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου