Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

«Mayday»: Τη Δευτέρα 7/12 η εκδήλωση με θέμα «Εργατικοί αγώνες στην Ευρώπη της κρίσης»




Πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία και καμπάνια για την ουσιαστική επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων στην Ελλάδα από δεκάδες ακαδημαϊκούς, πανεπιστημιακούς, αυτοδιοικητικά και συνδικαλιστικά στελέχη, Έλληνες και Ευρωπαίους - Τη Δευτέρα 7/12 η εκδήλωση στην ΕΣΗΕΑ με θέμα: «Εργατικοί αγώνες στην Ευρώπη της κρίσης» 
Πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία και καμπάνια για την ουσιαστική επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων στην Ελλάδα από δεκάδες ακαδημαϊκούς, πανεπιστημιακούς, αυτοδιοικητικά και συνδικαλιστικά στελέχη, Έλληνες και Ευρωπαίους - Τη Δευτέρα 7/12 η εκδήλωση στην ΕΣΗΕΑ με θέμα: «Εργατικοί αγώνες στην Ευρώπη της κρίσης» - Το κάλεσμα της καμπάνιας και οι πρώτες υπογραφές - See more at: https://left.gr/news/mayday-paneyropaiki-protovoylia-gia-tin-epanafora-ton-syllogikon-symvaseon-stin-ellada#sthash.zFcA7uWj.dpuf





Η πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία που συγκροτούμε παλεύει για την ουσιαστική επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων στην Ελλάδα. Το κείμενο που υπογράφουμε αποτελεί ένα κάλεσμα αλληλεγγύης σε όλους τους λαούς της Ευρώπης.

Στόχος μας να σταματήσουμε το πραξικόπημα των θεσμών που δεν επιτρέπουν την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Την ίδια στιγμή συμβάλουμε στους κοινούς μας αγώνες για ένα πανευρωπαϊκό κίνημα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα εργασιακά δικαιώματα δεν πλήττονται μόνο στην Ελλάδα. Άρα μέσα από αυτή την πρωτοβουλία οργανώνουμε τον κοινό μας αγώνα ενάντια στις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις.
Παλεύουμε από κοινού ενάντια στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, παλεύουμε από κοινού για την δημοκρατία και την αξιοπρέπεια όλων των εργαζομένων της Ευρώπης. Η πρωτοβουλία είναι ανοιχτή σε κάθε πολίτη ή συλλογικότητα που θέλει να συμβάλει στον κοινό μας σκοπό.
Σε αυτά τα πλαίσια διοργανώνουμε εκδήλωση με θέμα: «Εργατικοί αγώνες στην Ευρώπη της κρίσης» η οποία θα αποτελέσει την πρώτη μιας σειράς εκδηλώσεων και δράσεων εντός των ερχόμενων μηνών.


Παλεύουμε από κοινού ενάντια στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, παλεύουμε από κοινού για την δημοκρατία και την αξιοπρέπεια όλων των εργαζομένων της Ευρώπης. Η πρωτοβουλία είναι ανοιχτή σε κάθε πολίτη ή συλλογικότητα που θέλει να συμβάλει στον κοινό μας σκοπό.
Σε αυτά τα πλαίσια διοργανώνουμε εκδήλωση με θέμα: «Εργατικοί αγώνες στην Ευρώπη της κρίσης» η οποία θα αποτελέσει την πρώτη μιας σειράς εκδηλώσεων και δράσεων εντός των ερχόμενων μηνών.

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στην  ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20)  την Δευτέρα 7/ 12 , και ώρα 19:00.
Το κάλεσμα της πρωτοβουλίας και οι πρώτες υπογραφές
Να σταματήσουμε το πραξικόπημα –συλλογικές συμβάσεις εργασίας τώρα
Η οικονομική κρίση έχει μετατραπεί σε μια γενικευμένη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων. Οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις κατάφεραν να μετατρέψουν την κρίση σε μια ευκαιρία για να υλοποιήσουν τα πιο επιθετικά τους σχέδια. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια γενικευμένη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Μία διαδικασία αναδιανομής πλούτου και εξουσίας υπέρ του κεφαλαίου και εναντίων του κόσμου της μισθωτής εργασίας και του καθημερινού μόχθου.
Η ρίζα του προβλήματος της σημερινής κατάστασης βρίσκεται σε μία βαθιά αντίφαση. Στην αντίφαση ανάμεσα στις τεράστιες ποσότητες πλούτου που παράγουν οι σημερινές κοινωνίες και στην αύξηση των ανισοτήτων. Έξοδος από την κρίση για εμάς σημαίνει να μειωθούν οι ανισότητες. Να ανατραπεί η πολιτική υποτίμησης της εργασίας, της βασικής και αναντικατάστατης πηγής παραγωγής πλούτου. Να υπάρξει αναδιανομή εξουσίας και πλούτου υπέρ του κόσμου της εργασίας.
Στην Ελλάδα οι πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού έχουν καταφέρει να διαλύσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Τα νούμερα που περιγράφουν την σημερινή κατάσταση δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος. Η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων οδήγησε σε μειώσεις μισθών μέχρι και 40%. Σχεδόν ο ένας στους τρεις εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, αμείβεται με 300 ευρώ καθαρά (έως 440 ευρώ μεικτά), αφού απασχολείται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης (μειωμένο ωράριο, μερική απασχόληση, ενοικίαση, δανεισμός, εκ περιτροπής εργασία κ.ά.).
Σήμερα ο μισθός που απολαμβάνει το 45% των μισθωτών είναι κάτω από τα 751 ευρώ που αποτελούσε το κατώτατο μισθολογικό όριο πριν από τη βίαιη συμπίεση με νόμο των κατώτατων μισθών. Μέχρι το 2012 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόνο 17% συμπεριλαμβάνοντας πάντοτε την πλήρη απασχόληση με τις ελάχιστες αμοιβές και τη μερική απασχόληση. Παράλληλα υπάρχουν υπολογισμοί με βάση τους οποίους τα νούμερα για τη «μαύρη» / ανασφάλιστη εργασία αναφέρονται σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Γενικότερα, η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας έχει εκτιναχθεί σε ανυπολόγιστα επίπεδα, με συνέπεια η πλήρης τήρηση της εναπομείνασας εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας από τις επιχειρήσεις να αποτελεί την εξαίρεση. Ενδεικτικά, ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα πληρώνονται με καθυστέρηση που υπερβαίνει και τους 12 μήνες, ενώ τα νούμερα της ανεργίας προσεγγίζουν το 1,5 εκ.   
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση δεν ψάχνουμε για άνωθεν σωτήρες. Γνωρίζουμε ότι μόνο μέσα από τους αγώνες και την οργάνωση των υποτελών τάξεων μπορούμε να κερδίσουμε την αξιοπρέπεια μας. Παλεύουμε για να επανέλθει ουσιαστικά το δικαίωμα στις συλλογικές συμβάσεις, έτσι ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι να οργανωθούν και να διεκδικήσουν μια ζωή με αξιοπρέπεια, και να καταργηθούν όλες οι μνημονιακές ρυθμίσεις στο σύστημα των συλλογικών συμβάσεων και της διαιτησίας που άνοιξαν τις πόρτες της γενικευμένης απορρύθμισης των μισθών που κατά 80% είναι αποτέλεσμα ατομικών συμβάσεων. Είναι ζήτημα δημοκρατίας για όλους τους εργαζόμενους στην Ευρώπη το δικαίωμα στη συλλογική διαπραγμάτευση και στη συλλογική σύμβαση να έχει μόνο τυπικό, και όχι ουσιαστικό περιεχόμενο. Το πραξικόπημα των θεσμών πρέπει να ανατραπεί. Ο αγώνας των εργαζομένων στην Ελλάδα για συλλογικές συμβάσεις και κατά της γενικευμένης εργασιακής απορρύθμισης είναι αγώνας όλων των εργαζομένων της Ευρώπης για δουλειά με δικαιώματα για ζωή με αξιοπρέπεια που θα δηλώνει τον έμπρακτο σεβασμό στους παραγωγούς και του κοινωνικού πλούτου.
Υπογράφουν το κείμενο και στηρίζουν την πρωτοβουλία για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων:
Αμπλάς Θεμιστοκλής, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ)
Αποστολάκη Εύη, Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού - Περιφέρειας Αττικής
Αρχοντόπουλος Γιώργος, Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων ΕΥΑΘ / Μέλος της Κίνησης SOSτε το Νερό
Arndt Norbert, Αντιπρόεδρος των Γερμανικών Συνδικάτων Union (VER.DI)
Baier Walter, Συντονιστής του Πανευρωπαϊκού Δικτύου «Transform» - Αυστρία
Βαρνάβας Δημήτρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ)
Βασιλόπουλος Άρης, Δήμαρχος Νέας. Φιλαδέλφειας
Βασιλόπουλος Θάνος, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ.
Βερίγος Γιάννης, Εκτελεστική επιτροπή Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ)
Beroud Sophie, Ακαδημαϊκός, Πανεπιστήμιο της Λυών – Γαλλία
Bolini Raffaella, Υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων της Πολιτιστικής και Κοινωνικής Συλλογικότητας ARCI – Ιταλία
Βοργιάς Στέλιος, Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου
Brandt Peter, Ιστορικός – Γερμανία
Γαβρίλης Γιώργος, Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά
George Susan, Πολιτική  Επιστήμονας /  Επίτιμη Πρόεδρος του Συλλόγου για την Φορολόγηση των Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών και για υπέρ της Δράσης των Πολιτών (ATAC FRANCE)
Γιαμπουράνης  Χρήστος  Μέλος του ΔΣ του  Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας
Gianni Rinaldini, Πρόεδρος του Ιδρύματος «Claudio Sabatini» / Πρώην Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στη Μεταλλουργία (FIOM) – Ιταλία
Γώγος Γιώργος, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Λιμενεργατών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.
Γκότσης Ηρακλής, Δήμαρχος Νέας Ιωνίας
Guaman Adoracion, Ακαδημαϊκός, Διευθύντρια του ιδρύματος «Ευρώπη των Πολιτών» - Ισπανία
Cue Nico, Γενικός Γραμματέας Συνδικάτων Μετάλλου (FGTB) – Βέλγιο
Dorre Klaus, Ακαδημαϊκός, Πανεπιστήμιο της Ιένας – Γερμανία
Δούκα Μάρω, Μυθιστοριογράφος, Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Αθηνών 
Douglas John, Γενικός Γραμματέας Συνδικαλιστικής Ένωσης «Mandate» - Ιρλανδία
Eberle Hannah, Κίνημα Blockupy – Γερμανία
Ernst Eugene, Γενικός Γραμματέας της Συνομοσπονδίας Χριστιανικών Συνδικαλιστικών Ενώσεων – Βέλγιο
Ζωγραφάκη Ελένη, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης.
Θεοδωρόπουλος  Σταμάτης, μέλος του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ –ΔΕΗ
Figueroa Alcarazo Francisco, Μέλος Επιτροπής Βιομηχανικών Εργατών (CCOO) – Ισπανία
Fitzpatrick Steve, Γενικός Γραμματέας Σωματείου Εργαζόμενων στις Επικοινωνίες (CWU)- Ιρλανδία
Franco Sebastian, Συντονιστής του «Alter Summit» – Βελγίο
Joly Pascal, Περιφερειακός Γενικός Γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργασίας – (CGT)  Γαλλία 
Jurgen Urban Hans, Προεδρείο  Γερμανικής Ένωσης Μεταλλουργών (IGM)
Καραδήμας ΧάρηςΑντιπρόεδρος Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ)
Κατοπόδης Άκης, Δήμαρχος Βύρωνα
Καψάλης Αποστόλης, Επιστημονικής Συνεργάτης στο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ και Πρώην Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας
Κεχαγιόγλου Κώστας,  Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος  και μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΕ.
Kelly Jimmy, Περιφερειακός Γραμματέας της Συνδικαλιστικής Ένωσης «Unite the Union» - Ιρλανδία
Κιμούλης Γιώργος, Ηθοποιός
Kιουτσοκγόζογλου Πουλάκη Άννα, Γενική Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών  (ΠΟΕ-ΔΥΟ)
ΚορφίδηςΜιχάληςΜέλος Δ.Σ της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ)
Κουζής Ιωάννης, Ακαδημαϊκός, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Λαγουδάκης Γιάννης, Δήμαρχος Περάματος
Lemp Wolfgang, Προεδρείο Γερμανικής Ένωσης Μεταλλουργών (IGM)
Lendorf Steffen, Ακαδημαϊκός, Πανεπιστήμιο του Ντόρτμουντ
Λώλος Μάριος, Πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας
Μακράκης Γιώργος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ
Μανώλη Δήμητρα,  Συντονιστικό Αγώνα Καθαριστριών
Μανωλιδάκης Γιάννης, Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χανίων
Marquardt Jochen, Συνομοσπονδία Συνδικαλιστικών Ενώσεων  (DGB) – Γερμανία
Μερσινιάς Αλέκος, Μέλος ΔΣ της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ
Μέρκος Δημήτρης, Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ / Πρόεδρος Συλλόγου Εφοριακών Αττικής 
Μπίρμπας Δημήτρης, Δήμαρχος Αιγάλεω
Μυλωνάς Γιώργος, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας 
Νικολιδάκης Γιώργος, Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου 
Νουχάκης  Σταύρος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας  Ιατρικών Επισκεπτών και Φαρμάκου.
Orazzini Valentina, Υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στη Μεταλλουργία (FIOM)- Ιταλία
Παντέλης Τάκης, Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων ( ΠΟΕΔΗΝ )
Παπακωνσταντίνου Γιώργος, Μέλος Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης / Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια
Pernot Jean Marie, Διευθυντής του Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών – Γαλλία
Πετρόπουλος ΓιώργοςΜέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων ( ΑΔΕΔΥ )
Πεπόνης Μανώλης, Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου
Πλάκας Σπύρος, Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Μεσολογγίου
Reding Jean Claude, Μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής – Λουξεμβούργο
Reina Ramos Anna, Γραμματέας Απασχόληση των Εργατικών Επιτροπών της Ομοσπονδίας Εξυπηρέτησης Πολιτών  (CCOO FSC) – Ισπανία
Ρομπόλης Σάββας, Πρώην Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ
Schulten Thorsten, Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (WSI) – Γερμανία
Σίμος Γρηγόρης, Μέλος Δ.Σ του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζόμενων στα Ελληνικά Πετρέλαια
Strickner Alexandra, Πρόεδρος του Συλλόγου για την Φορολόγηση των Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών & Βοήθεια στους πολίτες (ATAC Austria)
Strohmeier Marcus, Επικεφαλής του Διεθνούς Τμήματος της Ομοσπονδίας Συνδικαλιστικών Ενώσεων – (OGB) Αυστρία
Thummel Jean Claude, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών  (F.N.C.T.T.F.E.L) –Λουξεμβούργο
Τράκας Λευτέρης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Καπνοβιομηχανίες, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Πειραιά
Τραχανατζής Στάθης,  Μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΕ & Γενικός Γραμματέας του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας.
Van Kerisbilck Felipe, Γενικός Γραμματέας Συνδικαλιστικών Ενώσεων (CNE) – Βέλγιο
Vollmer Antje, Πρώην Αντιπρόεδρος του Γερμανικού Κοινοβουλίου
Χατζισάββας Σάββας, Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ρόδου
Χουτζούμη Δαναη, Μέλος Δ.Σ του Σωματείου Εργαζομένων Ναυπηγείων Σκαραμαγκά 
Χρυσούλη Λόλα, Μέλος του Κινήματος Ενάντια στην Εξόρυξη Χρυσού στις Σκουριές
Wall Billy, Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Οικοδομικών Επαγγελμάτων.  (OPATSI) – Ιρλανδία
Ομιλητές:
Cue Nico, Γενικός Γραμματέας Συνδικάτων Μετάλλου – Βέλγιο
Κουζής Γιάννης, ακαδημαϊκός Πάντειο πανεπιστήμιο
Πετρόπουλος Γιώργος , εκτελεστική επιτροπή ΑΔΕΔΥ
mayday.gr
- See more at: https://left.gr/news/mayday-paneyropaiki-protovoylia-gia-tin-epanafora-ton-syllogikon-symvaseon-stin-ellada#sthash.pomyAi6S.dpuf


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου