Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ ! του Θωμά Μπιζά.



Η χωματερή των Άνω Λιοσίων και ο ΧΥΤΑ της Φυλής αργότερα,  «φιλοξένησαν» για δεκαετίες το σύνολο των απορριμμάτων της Αττικής .
Όλοι οι δήμοι της Αττικής (με εξαίρεση κάποιους δήμους της Ανατολικής Αττικής που μέχρι και πριν λίγα  χρόνια πήγαιναν τα σκουπίδια τους σε ανεξέλεγκτες χωματερές) ,  έφερναν τα σκουπίδια τους στα Λιόσια και στην Φυλή δημιουργώντας έτσι την μεγαλύτερη χωματερή σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Μιλάμε για  χωματερή , ενώ ο κανονικός όρος είναι ΧΥΤΑ, γιατί σε αυτά τα μεγέθη δεν μπορεί να υπάρξει καμιά ασφαλής υγειονομική ταφή των απορριμμάτων.( με όποιον διαφωνεί για τον χαρακτηρισμό,  μπορούμε να το συζητήσουμε καταθέτοντας στοιχεία και αποδείξεις).
Είναι πολλοί που δικαίως έχουν χαρακτηρίσει αυτήν την εγκατάσταση ως περιβαλλοντολογικό έγκλημα πολύ μεγάλων διαστάσεων.
Η επιτροπή αναφορών του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου την χαρακτήρισε μνημείο περιβαλλοντολογικού μακελειού αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου.

Βεβαίως για να συντελεστεί  ένα έγκλημα τέτοιου μεγέθους δεν είναι κάτι απλό. Για να γίνει θέλει και σχέδιο και κατάλληλα όπλα και συνέργια από αρκετούς εκτελεστές.
Όλα αυτά τα έχουμε γράψει και τα έχουμε πει άπειρες φορές. Έχουμε μιλήσει για τον άθλιο ρόλο που έπαιξε όλα αυτά τα χρόνια ο ΕΣΔΚΝΑ ως φορέας διαχείρισης . Έχουμε μιλήσει για τον ρόλο των κυβερνήσεων,  των αιρετών όλων των βαθμίδων των ΟΤΑ, του λόμπυ των σκουπιδιών και  των  εργολαβικών συμφερόντων.
Έχουμε αποκαλύψει πως μέσω  των δυσθεώρητων αντισταθμιστικών εισφορών στους δήμους Λιοσίων και Φυλής,   κατάφεραν να κλείσουν τα στόματα των τοπικών αρχόντων και στηθεί στην περιοχή ένα απίστευτο πανηγύρι διαφθοράς. Για όλα αυτά μιλάμε ασταμάτητα εδώ και 3 δεκαετίες περίπου.
Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΣΔΑ
Η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ (τις οποίας η διαβούλευση συνεχίζεται) όπως είναι λογικό συμπεριλαμβάνει μια σειρά από προτάσεις για τον ΧΥΤΑ της Φυλής και τις εγκαταστάσεις που υπάρχουν εντός της ΟΕΔΑ.
Για  το ζήτημα της αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ επίσης έχουμε γράψει και έχουμε πει πολλά και καταθέσαμε τις απόψεις μας με τον πιο επίσημο τρόπο στην διαβούλευση για την αναθεώρηση. Έχουμε μιλήσει για τα θετικά του νέου ΠΕΣΔΑ σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση.
Οι προτάσεις αλλά και οι διαφωνίες μας έχουν  καταγραφεί και περιμένουμε πλέον να δούμε τις οριστικές αποφάσεις του ΕΔΣΝΑ και του περιφερειακού συμβουλίου  για την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ;
Έχουμε υποστηρίξει την άποψη πως όσο η Αττική θεωρείται μια ενιαία  διαχειριστική ενότητα ( Δ.Ε) , λύση δεν πρόκειται να βρεθεί. Και αν βρεθεί λύση,  τότε αυτή δεν θα είναι ούτε σύγχρονη , ούτε φιλική στο περιβάλλον , ούτε οικονομική, ούτε κοινωνικά δίκαιη.
Η ορθή και η δίκαιη λύση  θα δινόταν,  αν η Αττική χωριζόταν σε χωριστές διαχειριστικές ενότητες με χωροταξικά και πληθυσμιακά κριτήρια.
Επ΄  αυτού κατατέθηκαν σημαντικές προτάσεις στην συζήτηση για την αναθεώρηση και από την ΠΡΩΣΥΝΑΤ και μια δική μου πρόταση για 3 διαχειριστικές ενότητες. Μία στην δυτική Αττική, μία στην βορειοανατολική και μία στην νοτιοανατολική Αττική.
Οι προτάσεις αυτές που έγιναν στην διαβούλευση κατ΄ αρχή δεν έγιναν αποδεκτές.  Αλλά ας περιμένουμε να δούμε και τις οριστικές προτάσεις της ομάδας εργασίας του ΕΔΣΝΑ και των μελετητών.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ !

Ότι λύση και να δοθεί τελικά,  θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως η δυτική Αθήνα και η δυτική Αττική δεν μπορούν και δεν πρέπει πλέον να δέχονται απορρίμματα από άλλες περιοχές του λεκανοπέδιου. Η ανατολική Αττική, ο Πειραιάς , ο δήμος Αθηναίων κλπ θα πρέπει να βρουν τρόπο να διαχειριστούν τα απορρίμματα τους . Να αξιοποιήσουν τα τοπικά σχέδια διαχείρισης για την μείωση των αποβλήτων και  να κάνουν τις νέες μονάδες επεξεργασίας και τους νέους χώρους τελικής διάθεσης.
Η δυτική Αθήνα και  δυτική Αττική δεν μπορεί να είναι εσαεί ο σκουπιδότοπος όλης της Αττικής.
Δεν θέλουμε εμείς να πηγαίνουμε αλλού τα σκουπίδια που παράγουμε. Δεν θέλουμε να πάνε τα σκουπίδια μας  ούτε στην Γερμανία , ούτε στο Γραμματικό, ούτε στην Κερατέα.
Εμείς θέλουμε τα δικά μας σκουπίδια να τα διαχειριστούμε στον τόπο μας χωρίς να επιβαρύνουμε καμιά άλλη περιοχή της Αττικής.
Δεν θέλουμε να κάνουμε σε άλλους ότι έκαναν σε εμάς τόσα χρόνια.
Αυτό θα μπορεί να γίνει μόνο αν οι δήμοι της δυτικής Αττικής από το Χαϊδάρι ως την Μάντρα συγκροτήσουν μια δική τους διαχειριστική ενότητα με τοπικά σχέδια , μονάδες επεξεργασίας και ΧΥΤΥ.
Μόνο έτσι θα υποχρεωθούν και οι άλλες περιοχές τα Αττικής να βρουν λύση για την διαχείριση των δικών τους απορριμμάτων.
Σ.Σ στην ενδεικτική πρόταση για τις 3 ενότητες  που είχα κάνει , στην Δ.Ε της δυτικής Αττικής έβαζα και τον δήμο Αθηναίων. Αυτό είναι κάτι πού μπορεί να συζητηθεί.
Για την καλύτερη ενημέρωση των αναγνωστών, δημοσιεύω και τα link με τις προτάσεις της ΠΡΩΣΥΝΑΤ και την δική μου .
Θωμάς Μπιζάς.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου