* Παρουσιάστηκαν τα πορίσματα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για την Eldorado Gold
Τα πορίσματα των επιθεωρητών Περιβάλλοντος για τις παραβάσεις της Ελληνικός Χρυσός, που εκμεταλλεύεται τα μεταλλεία Κασσάνδρας, αποδεικνύουν ότι η «επένδυση» της καναδικής Eldorado Gold είναι μια «περιβαλλοντική νάρκη» στην περιοχή της Β.Α. Χαλκιδικής.
Αυτό τόνισαν, μεταξύ άλλων, οι δύο καθηγητές του ΑΠΘ και μέλη του κινήματος SOS Χαλκιδική Νίκος Μοσχούδη (Τμήμα Χημικών Μηχανικών) και Σαράντης Δημητριάδης (ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας), μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε η επιτροπή αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης ενάντια στις εξορύξεις χρυσού, προχθές το βράδυ, στο Δημαρχείο.
Και οι δύο αναφέρθηκαν λεπτομερώς στη σημασία των πορισμάτων αυτών, τα οποία εδώ και αρκετές ημέρες βρίσκονται στα συρτάρια της Εισαγγελίας Πολυγύρου, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει κινηθεί κάποια άλλη δικαστική διαδικασία. Όπως επισημάνθηκε τόσο από τους ομιλητές όσο και από άλλα μέλη του κινήματος, τα πορίσματα αυτά ήρθαν εξαιτίας του επίμονου αγώνα των κατοίκων, που κατήγγειλαν τις ανομίες της Ελληνικός Χρυσός, ενώ οι εκθέσεις και τα πορίσματα των επιθεωρητών κρατήθηκαν από την συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ στα συρτάρια του αρμόδιου υπουργείου. «Έπρεπε να έχουν εκδοθεί εδώ και πολύ καιρό» τόνισαν οι δύο ομιλητές. Σύμφωνα με αυτά, η Ελληνικός Χρυσός έχει προβεί το χρονικό διάστημα 2012 - 2014 σε 21 παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, εκ των οποίων οι 12 εντοπίστηκαν στον Μαντέμ Λάκκο και οι 9 στην Ολυμπιάδα. Αυτές έχουν να κάνουν με τη μη σύννομη μεταφορά τοξικών προϊόντων, την απόκρυψη στοιχείων επικινδυνότητας προϊόντων και αποβλήτων από την αδειοδοτούσα αρχή, την ανεξέλεγκτη διαχείριση υγρών τοξικών αποβλήτων των επεξεργασιών τοξικών προϊόντων αλλά και παραβάσεις για διεξαγωγή δραστηριοτήτων που δεν είχε άδεια κ.ά.
Κατά τον Ν. Μοσχούδη, επιδίωξη της εταιρείας ήταν η μείωση του κόστους μέσα από την υποβάθμιση των κανόνων ασφάλειας για το κοινωνικό σύνολο και το περιβάλλον. Τα προϊόντα αυτά με έντονα τοξικό φορτίο βαφτίζονταν «ακίνδυνα» και μεταφέρονταν οδικώς και μέσα από κατοικημένες περιοχές, από τις εγκαταστάσεις των μεταλλείων της Χαλκιδικής στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης από όπου και εξάγονται. Και αυτά κατά παράβαση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία όριζε ότι θα έπρεπε να εξάγονται από το λιμάνι του Στρατωνίου, το οποίο όμως η εταιρεία ποτέ δεν διαμόρφωσε ως όφειλε. Αναφορικά με τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων από τα μεταλλεία, αυτά ρίχνονταν ανεξέλεγκτα στους υδάτινους αποδέκτες, όπως στον Κοκκινόλακα, με αποτέλεσμα οι επιθεωρητές να εντοπίσουν υπερβάσεις βαρέων μετάλλων που ξεπερνούν κατά πολύ τα επιτρεπτά όρια. Σειρά παραβάσεων διαπιστώνεται και στις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει η εταιρεία για τα έργα αποκατάστασης στην Ολυμπιάδα, όπου, όπως φαίνεται δεν έγινε απολύτως τίποτα, με αποτέλεσμα να συνεχίζονται οι όξινες απορροές στο περιβάλλον.

Ξεκινούν οι δίκες

Στο μεταξύ, κάτοικοι της Β.Α. Χαλκιδικής, μέλη του κινήματος έλαβαν ήδη κλητήρια θεσπίσματα για να παραστούν στις 21 Δεκεμβρίου στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χαλκιδικής ως κατηγορούμενοι για διάφορα «αδικήματα». Υπολογίζεται ότι συνολικά διώκονται πάνω από 400 κάτοικοι που αντιδρούν στα επενδυτικά σχέδια της Eldorado Gold, ενώ 50 από αυτούς αντιμετωπίζουν κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, ανάμεσα στις οποίες και αυτή της «σύστασης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση». Τα μέλη και οι δικηγόροι του κινήματος χαρακτηρίζουν τις διώξεις αυτές «φρονηματικού» χαρακτήρα και ζητούν να σταματήσουν.
 https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=2299485209018165639#editor/target=post;postID=8323255574239998529