Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Πιλοτικό «ΠΛΗΡΩΝΩ ΟΣΟ ΠΕΤΑΩ» στην Κηφισιά

Τα αποτελέσματα της εφαρμογής του έργου “Pay as you throw - Πληρώνω όσο πετάω” (PAYT) που φιλοδοξεί να είναι η απαρχή ενός συστήματος ταυτοποίησης που θα καταγράφει και ακολούθως θα παρέχει ασφαλή δεδομένα σχετικά με την ποιότητα και την ποσότητα των αποβλήτων στους κάδους, παρουσιάστηκαν την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015 σε ενημερωτική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Κηφισιάς.

Η πιλοτική εφαρμογή του έργου «ΠΛΗΡΩΝΩ ΟΣΟ ΠΕΤΑΩ – PAY AS YOU THROW ΠΟΠ-ΡΑΥΤ» χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ – ΕΠΑΝ ΙΙ του Υπουργείου Ανάπτυξης και έχει σαν στόχο την ανάπτυξη και υλοποίηση ενός συστήματος ταυτοποίησης, το οποίο θα παρέχει στις δημοτικές αρχές και στους συμμετέχοντες πολίτες δεδομένα σχετικά με την ποιότητα και ποσότητα των αποβλήτων στους τοπικούς κάδους.
Στο Δήμο Κηφισιάς έχει ξεκινήσει σε πιλοτική φάση, η εφαρμογή του έργου, από το καλοκαίρι του 2014, όπου και παραχωρήθηκε εκ μέρους του Δήμου σημείο για την τοποθέτηση του συστήματος, το οποίο καταγράφει και παρέχει ασφαλή δεδομένα σχετικά με την ποιότητα και την ποσότητα των αποβλήτων στους κάδους. Το πρόγραμμα θα επεκταθεί σύντομα και σε δύο ακόμα σημεία της πόλης.
Την ημερίδα χαιρέτισε ο Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Γιώργος Θωμάκος, ο οποίος έδωσε έμφαση στις πρωτοπόρες δράσεις που εφαρμόζει ο Δήμος Κηφισιάς - ο οποίος έχει ούτως ή άλλως να επιδείξει ιδιαίτερες επιδόσεις σε επίπεδο ανακύκλωσης και εφαρμογής πιλοτικών προγραμμάτων όπως της χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων και κομποστοποίησης - στο πλαίσιο αναβάθμισης των υπηρεσιών καθαριότητας και ανακύκλωσης με τελικό στόχο την πορεία προς μια κοινωνία μηδενικών αποβλήτων.
Σε αυτήν την κατεύθυνση ο Δήμος Κηφισιάς δίνει βάση σε ενίσχυση δράσεων ανακύκλωσης, πρόληψης, βελτιστοποίησης των υπηρεσιών που προσφέρει ο Δήμος και τελικά σε μια ορθολογική διαχείριση των στερεών αποβλήτων σε τοπικό επίπεδο. Ο Δήμαρχος χαιρέτισε την καινοτόμα εφαρμογή, τόνισε βέβαια την πιλοτική εφαρμογή του σε μικρή κλίμακα και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην δυνατότητα εξεύρεσης βιώσιμων λύσεων, που να έχουν και στόχο την ορθή κοστολόγηση των υπηρεσιών καθαριότητας και διαχείρισης στερεών αποβλήτων στους Δήμους.
Με την σειρά του χαιρέτισε την ημερίδα ο εκπρόσωπος του Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Τσιρώνη, κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι το Υπουργείο ενθαρρύνει ιδιαίτερα τις προσπάθειες των Δήμων για καινοτόμες δράσεις και πρόσθεσε ότι ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) δίνει ιδιαίτερη σημασία στην προώθηση της ανακύκλωσης μέσα από τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων. Είπε επίσης ότι αυτή τη στιγμή προετοιμάζονται νομικές ρυθμίσεις για λύση θεμάτων που απασχολούν τους Δήμους, όπως χωροθετήσεις, κοστολόγηση τελών κλπ.
Την αρχική ομιλία για το έργο έκανε ο Επικ. Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Δρ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, για την ανάπτυξη της καινοτόμας εφαρμογής και την λειτουργία του σε πιλοτικό επίπεδο, ενώ στη συνέχεια η εντεταλμένη Σύμβουλος Περιβάλλοντος του Δήμου Κηφισιάς Δρ. Ρόζυ  Χαριτοπούλου μίλησε για τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων στους Δήμους, τις ευκαιρίες και τους προβληματισμούς που προκύπτουν από αυτά. Επίσης αναφέρθηκε σε παραδείγματα εφαρμογής παρόμοιων συστημάτων στην ΕΕ και στις απαραίτητες νομοθετικές προσαρμογές που χρειάζονται για να εφαρμοσθεί και στην Ελλάδα Σύστημα ΠΟΠ.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν από τους εταίρους (εταιρείες και πανεπιστημιακά ερευνητικά ινστιτούτα του ΕΜΠ και του ΑΠΘ) τα αποτελέσματα του έργου, που περιλαμβάνουν την δημιουργία πρωτότυπου συστήματος κάδων PAYT – ΠΟΠ, τα αποτελέσματα από την εφαρμογή σε  περιοχές στον Δήμο Κηφισιάς, την έρευνα αγοράς στο πλαίσιο του έργου και την δυνατότητα επέκτασης του με περισσότερους κάδους και σε άλλους Δήμους.
Ακολούθησε η παρουσίαση της κας Αργυρούς Ρεμούνδου από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης σχετικά με τους ΟΤΑ και την ανακύκλωση, τις επιδόσεις τους και τις προοπτικές όπου αναδείχθηκε ο ιδιαίτερος ρόλος που έχουν οι ΟΤΑ και η προσπάθεια που πρέπει να γίνει για να ενισχυθεί η ανακύκλωση και να διαχειριστούν ορθά το σύνολο των αποβλήτων που βρίσκονται στην αρμοδιότητα τους.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η συζήτηση μεταξύ των παρευρισκομένων, με την οποία έκλεισε η ημερίδα, σχετικά με την δυνατότητα ευρύτερης εφαρμογής Συστήματος ΠΟΠ, τις ευκαιρίες και τους προβληματισμούς.
Την ενημερωτική ημερίδα παρακολούθησε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Χρήστος Καλός, εκπρόσωποι Δήμων, φορέων ανακύκλωσης, καθώς και επιχειρηματίες.
ΠΗΓΗ:  http://myota.gr/index.php/recycle/7483-2015-10-29-00-15-30

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου