Ακριβά καλείται να πληρώσει η χώρα την άναρχη ανάπτυξη των οικισμών, κυρίως στην Ανατολική Αττική, χωρίς βασικές υποδομές, όπως δίκτυα αποχέτευσης για τη συλλογή των αστικών λυμάτων και την επεξεργασία τους μέσω εγκαταστάσεων βιολογικών καθαρισμών.


Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε χθες ότι για τη μη συμμόρφωση με την πρωτόδικη καταδίκη του 2007 επιβάλλεται καταβολή ποσού ύψους 10 εκατ. ευρώ εφάπαξ και 3,64 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο έως την πλήρη συμμόρφωση. Πλήρης συμμόρφωση σημαίνει οι πέντε οικισμοί της Αττικής (Μαρκόπουλο, Κορωπί, Νέα Μάκρη, Ραφήνα, Λούτσα) και η Λευκίμη στη Κέρκυρα να αποκτήσουν δίκτυα αποχέτευσης και να επεξεργάζονται τα λύματά τους.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση, οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν ότι η Λευκίμμη και το Μαρκόπουλο έχουν συμμορφωθεί, από το 2013 και τον Απρίλιο 2015, αντίστοιχα. Στο Κορωπί οι εγκαταστάσεις είναι υπό κατασκευή και στη νέα Μάκρη έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και εκκρεμεί η δημοπράτηση των έργων. Για τη Ραφήνα και τη Λούτσα... υπάρχει κενό.
Ειδικότερα, το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι "η Ελλάδα παρέβη την υποχρέωση εκτέλεσης της απόφασης του 2007, καθόσον, κατά την εκπνοή της προθεσμίας που έταξε η Επιτροπή για την εκτέλεση της απόφασης αυτής (25 Απριλίου 2011), οι έξι επίμαχοι οικισμοί εξακολουθούσαν να μην είναι εξοπλισμένοι με συστήματα συλλογής ή επεξεργασίας των αστικών λυμάτων".
Η καταδίκη του 2007 ήταν για παραβίαση της Οδηγίας 91/271 που προβλέπει ότι τα αστικά λύματα που παράγονται από οικισμούς με ισοδύναμο πληθυσμό άνω των 15.000 δεν μπορούν να απορρίπτονται χωρίς επεξεργασία στο υδάτινο περιβάλλον και αφορούσε 23 οικισμούς. Το Δικαστήριο, για τον προσδιορισμό της χρηματικής ποινής, έκρινε ιδιαίτερα σοβαρή την έλλειψη επεξεργασίας των λυμάτων, καθώς μπορεί να βλάψει το περιβάλλον, όπως και τη διάρκεια της παράβασης από την πρώτη καταδίκη. Στη μείωση των προστίμων μέτρησε και η φτώχεια της χώρας, όπως και η συμμόρφωση των υπόλοιπων οικισμών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στην προσφυγή της, τον Απρίλιο του 2014, χρηματική ποινή ανά ημέρα έως την πλήρη συμμόρφωση ποσού 47.000 ευρώ, το οποίο με τη χθεσινή απόφαση μειώθηκε στα 20.000 ευρώ και έτσι λογαριάζονται τα 3,64 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο. Η πρόταση για το εφάπαξ πρόστιμο ήταν 5.000 ανά ημέρα από τότε που εκδόθηκε η πρώτη καταδίκη έως τη χθεσινή απόφαση.

Λ.ΣΤ.
http://www.avgi.gr/article/5942794/katadiki-tis-elladas-gia-aneparkeia-sustimaton-sullogis-astikon-lumaton