"Πολιτικά απαράδεκτη και επιστημονικά - τεχνικά αίολη και επικίνδυνη" χαρακτηρίζει ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης τη μεταφορά των λυμάτων της Β.Α. Αττικής στην Ψυττάλεια, όπως αναφέρθηκε σε σειρά δημοσιευμάτων, υπενθυμίζοντας την προγραμματική θέση της Περιφέρειας.


Όπως σημειώνει ο Γ. Γαβρίλης, ο αρχικός σχεδιασμός για τη διαχείριση των λυμάτων της Β.Α. Αττικής προέβλεπε την κατασκευή βιολογικών καθαρισμών στις περιοχές αυτές, έργα δηλαδή μικρής κλίμακας και με γεωγραφική εγγύτητα. "Ο σχεδιασμός αυτός άλλαξε 'ξαφνικά', υπακούοντας σε διάφορες προεκλογικές - μικροπολιτικές σκοπιμότητες".
Μάλιστα, όπως επισημαίνει, λόγω της αδράνειας και της επικράτησης σκοπιμοτήτων στην περίπτωση της Φυλής και της Β.Α. Αττικής, είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να επιβληθούν υψηλά πρόστιμα από την Ε.Ε., ενώ αναφέρει ότι "προκαλεί εντύπωση και απορία η επιμονή στη μεταφορά των λυμάτων της Β.Α. Αττικής στην Ψυττάλεια", τη στιγμή που για πρώτη φορά η Περιφέρεια Αττικής επιδιώκει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα συνολικά με βάση την αρχή του αποκεντρωμένου σχεδιασμού.
Υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες, τους περιβαλλοντικούς κινδύνους και το υψηλό κόστος κατασκευής, συντήρησης και λειτουργίας, προειδοποίησε πως τυχόν μεταφορά όλων των λυμάτων της Αττικής πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες σοβαρού "σε μέγεθος και επιπτώσεις ατυχήματος, το οποίο δεν θα είναι τεχνικά, περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά διαχειρίσιμο".
 http://www.avgi.gr/article/5939687/i-psuttaleia-den-mporei-kai-den-prepei-na-dexthei-nea-lumata